Deščica: Poštujemo Ženevski dogovor

Izvor: Press, 21.Apr.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deščica: Poštujemo Ženevski dogovor

Sasatajemo se svakodnevno sa predstavnicima Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da bismo razradili mere koje treba da vode smirivanju tenzija i krize na istoku zemlje, rekao je Deščica, a prenosi Itar-Tass.

On je to izjavio kao odgovor na optužbe ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je ranije danas rekao da ukrajinski zvaničnici ne ispunjavaju mirovni sporazum postignut u Ženevi 17. aprila, kada su se sastali predstavnici Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ukrajine, Evropske unije i Amerike.

Lavrov je ocenio da zvaničnici u Kijevu ne preduzimaju ništa: "Ni prstom nisu mrdnuli da eliminišu uzroke trenutne duboke krize u Ukrajini". 

"Ženevski sporazum ne samo da se ne sprovodi, nego se flagrantno krši", rekao je Lavrov i dodao da lideri koje je imenovala Vrhovna Rada otvoreno izjavljuju da Ženevski sporazum ne primenjuju na Majdan, jer je gradska uprava Kijeva odlučila da Majdan legitimno deluje i da može da bude sačuvan. 

"To je potpuno neprihvatljivo”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kazao je da se legitimnost uređuje zakonima, kao i da bi po logici priznavanja prava bilo koje uprave, trebalo da se odustane od osporavanja lokalnih vlasti na jugostoku Ukrajine

Prema sporazumu koji su 17. aprila u Ženevi postigli najviši diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, SAD i EU, predviđeno je razoružavanje svih paravojnih grupa u zemlji, priprema za reformu Ustava i davanje dodatnih ovlašćenja lokalnim upravama.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.