Barnije: EU spremna za Bregzit, Verhofstat: Iluzije Londona

Izvor: Blic, 18.Jan.2017, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barnije: EU spremna za Bregzit, Verhofstat: Iluzije Londona

Glavni pregovarač Evropske unije za proces izlaska Velike Britanije iz EU Mišel Barnije i glavni pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit Gi Verhofstat reagovali su na govor britanske premijerke Tereze Mej o prioritetima njene zemlje u tom procesu.

Barnije je rekao da je preduslov dobrih budućih odnosa između Londona i EU da pregovori prođu glatko, prenosi Rojters.

- Mi smo spremni čim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Britanija bude spremna - kazao je on.

Prema rečima Verhofstata, bila je iluzija misliti da Britanija može da uživa u prednostima jedinstvenog tržišta EU, a da ne prihvati obaveze koje uz to idu.

On je dodao da EU neće prihvatiti dogovor koji bi omogućio da položaj Britanije posle Bregzita bude bolji nego da je ta zemlja ostala u Uniji.

Mej je ranije danas navela da će britanski parlament moći da glasa o konačnom sporazumu o izlasku zemlje, nakon što se našla pod pritiskom poslanika koji traže veće pravo glasa kad je reč o istupanju iz Unije.

Ona je dodala i da Britanija planira "jasan razlaz sa EU" i da se neće opredeliti "ni za šta što nas ostavlja napola unutra, a napola izvan", javlja AP.

Kako je precizirala, Britanija neće tražiti pridruženo niti delimično članstvo u tom bloku, već će, naglasila je, skovati "novo i ravnopravno partnerstvo" sa Unijom.

Mej je poručila da će Britanija napustiti i jedinstveno tržište kada izađe iz Unije, čime je okončala spekulacije da bi London mogao da pokuša da izdejstvuje "meki Bregzit", prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.