Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLOKADA IZ BELGIJE Kanada pozvala EU da "završi posao" sa sporazumom CETA

Kanadska ministarka trgovine pozvala je danas EU da "završi posao" - Sporazum EU i Kanade o slobodnoj trgovini (CETA) koji je posle sedam godina pregovora Otava bila spremna da potpiše, ali ga je blokirala belgijska oblast Valonija.

"Kanada je obavila svoj posao, lopta je na terenu Evrope", rekla je Kristija Frilend posle današnjeg sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Briselu s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

"Mi smo spremni da potpišemo sporazum CETA i dalje se nadajući da će to biti moguće (u četvrtak) 27. oktobra", rekla je kanadska ministarka, potvrdivši da danas odlazi iz Belgije za Kanadu zbog neuspeha pregovora s frankofonim regionom Valonije u Belgiji.

Valonija odbija da ovlasti Brisel da parafira sporazum jer ima primedbe zbog "nedostatka vremena i demokratije".

"Zaista se nadam da će Evropljani uspeti i da ću moći da se ovde vratim za nekoliko dana s mojim premijerom (Džastin Trudo) radi potpisivanja sporazuma", rekla je kanadska ministarka.

Šulc je rekao da za sada stoji da će se u četvrtak održati sastanak na vrhu EU-Kanada.

Valonija, oblast s 3,6 miliona stanovnika, sporazum CETA koji se odnosi na čitavu EU, s više od 500 miliona stanovnika i nastavak je sporazuma TTIP, smatra veoma nekorisnim, a od EU traži i dodatne mere zaštite od moćnih multinacionalnih kompanija, posebno za svoje poljoprivrednike.

CETA predviđa ukidanje carinskih tarifa za gotovo sve proizvode. Izuzeci su neki poljoprivredni proizvodi, kao što je uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz Kanada u EU.

"Problem je na stolu Evropljana i moramo pokušati da ga rešimo", priznao je Šulc.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.