Seljimi osuđen na još osam godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljimi osuđen na još osam godina zatvora

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreklo je danas presudu i u slučaju "Drenica 2" kojom je bivši ambasador Kosova u Albaniji i vrhovni komandant OVK Sulejman Seljimi osuđen na osam godina zatvora.

Seljimi je prethodno za slučaj "Drenica 1" osuđen na šest godina zatvora.

U predmetu "Drenica 2" na po sedam godina zatvora osuđeni su Zećir Demaku i Isni Tači.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Agim Demaj, Baškim Demaj, Driton Demaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Seljmon Demaj, Jahir Demaku i Nedžat Demaku.

Nedžat Demaku je aktuelni predsednik opštine Glogovac.

Pripadnici takozvane Dreničke grupe optuženi su za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva u logoru OVK u oblasti Drenice.

U procesu "Drenica 2" za ratne zločine optuženi su visoki oficiri bivše OVK.

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreklo je danas presudu i u slučaju "Drenica 1" kojom je predsednik opštine Srbica i bivši komandant OVK za Drenicu Sami Ljuštaku osuđen na 12 godina zatvora, dok je Seljimi osuđen na šest godina zatvora.

Ostali optuženi, Sabit Geci, Jahir Demaku, Avni Zabelji, Ismet Hađa i Sahit Jašari, oslobođeni su optužnice.

Svi oni bili su optuženi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

U optužnici se navode zločini u pritvornom centru OVK u Likovcu gde su pripadnici OVK počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva (u ovom slučaju kosovskih Albanaca), tako što su, između ostalog, povredili telesni integritet i zdravlje civila, a neki od okrivljenih ubili srpskog policajca i još jedno civilno lice, kao i da su sva krivična dela bila počinjena između juna i septembra 1998. godine.

Ljuštaku je osuđen za ubistvo, a Seljimi za ratni zločin.

Kako je saopštio Euleks, tužilac je izrazio zadovoljstvo presudom i odlukom suda da osuđeni ostanu u pritvoru. Takođe je pozdravio hrabrost svedoka da se i pored pritisaka i zastrašivanja pojave pred sudom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.