Ljuštaku i Seljimi osuđeni, petorica oslobođenih iz Dreničke grupe

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljuštaku i Seljimi osuđeni, petorica oslobođenih iz Dreničke grupe

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je danas dvojicu članova tzv. "Dreničke grupe" na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine, dok su ostala petorica optuženih oslobođena optužbi.

Čitajući presudu, predsednik Sudskog veća Osnovnog suda u Mitrovici Darijus Skejalicki rekao je da je Ljuštaku osuđen na ukupno 12 godina zatvora jer je postupajući na brutalan način namerno oduzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << život neidentifikovanom Albancu starom oko 40 godina.

On je objasnio da je Ljuštaku ispalio tri metka iz pištolja u glavu vezanoj žrtvi koju su čuvali neidentifikovani vojnici Oslobodilačke vojske Kosova u selu Galici, septembra 1998. godine. Ljuštaku je gradonačelnik Srbice i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, a 1998. bio je komandant OVK za Drenicu.

Seljimi je osuđen na ukupno šest godina zatvora jer je tokom sukoba na Kosovu u nekoliko navrata 1998. godine kao član OVK činio nasilje i nečovečno postupao protiv albanskih civila u pritvornim objektima OVK u Likovcu opštini Srbica.

Seljimi je bivši kosovski ambasador u Albaniji i bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je tokom sukoba na Kosovu bio komandant glavnog štaba OVK, poznat pod nadimkom "Sultan".

Sudija Euleksa je objasnio da je preteći smrću Seljimi udarao te osobe i govorio im da su srpski špijuni.

Sabit Geci, Sahit Jasari, Avni Zabelji, Jahir Demaku i Ismet Hadža su oslobođeni optužbi za ratne zločine u proleće 1998. i u prvim mesecima 1999. godine, kao i optužbi za ubistvo srpskog policajca Ivana Bulatovića.

Pripadnici "Dreničke grupe" bili su više od dve godine u pritvoru. Oni su optuženi za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru takozvane OVK u Likovcu, u oblasti Drenice, tokom 1998. godine.

Dvojici osuđenih odmah je određeno zadržavanje a u kaznu će im biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Dreničkoj grupi: Dvojica osuđena, petorica oslobođena

Izvor: Studio B, 27.Maj.2015

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je danas dvojicu članova tzv. "Dreničke grupe" na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine...Ostala petorica optuženih oslobođena su optužbi...Čitajući presudu, predsednik Sudskog...

Nastavak na Studio B...

Iz Dreničke grupe osuđena samo dvojica zločinaca

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je danas dvojicu članova tzv. Dreničke grupe na šest i 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine...Foto: Beta/AP..Ostala petorica optuženih su oslobođena optužbi...Čitajući presudu,...

Nastavak na Mondo...

Robija za bivše komandante OVK, Seljimija i Ljuštakua

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2015

Nekadašnji glavni komandant OVK Sulejman Seljimi, poznat i po ratnom nadimku "Sultan", i bivši komandant Drenice Sami Ljuštaku su među 11 članova "dreničke grupe" koji su osuđeni na 59 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine. Seljimi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.