HRV: Proširiti istragu u Euleksu

Izvor: RTS, 16.Dec.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Proširiti istragu u Euleksu

"Hjuman rajts voč" saopštava da istraga u Euleksu ne bi smela da se ograniči na slučajeve korupcije koje je ukazala tužiteljka Marija Bami, već bi trebalo da obuhvati sve dosadašnje ozbiljne optužbe.

Organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Voč zatražila je u otvorenom pismu od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da proširi istragu o zloupotrebama i korupciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u misiji Euleks na Kosovu, prenosi Tanjug.

U pismu koje je potpisala Lote Lajht, direktorka evropskog ogranka HRV izražava zabrinutost zbog teških optužbi o zloupotrebama i korupciji u Euleksu, koje je u seriji tekstova objavila prištinska Koha Ditore, a potkrepila Euleksova tužiteljka Mari Bami, koja je zatim smenjena.

Direktorka HRV pozdravlja je odluku Mogerini od 10. novembra da imenuje nezavisnog istražitelja Žan-Pol Žakea da ispita ove optužbe, ali upozorava da njegov mandat treba proširiti.

“Istraga ne bi smela da se ograniči na slučajeve na korupcije koje je ukazala tužiteljka, već bi trebalo da obuhvati sve dosadašnje ozbiljne optužbe za korupciju, a rezultat bi trebao da bude dostupan javnosti”, poručila je Lote Lajht.

Ona je u pismu podsetila da paralelnu istragu vodi i evropska ombundsmanka Emili O'Rajli, koja je nedavno utvrdila da su raniji rezultati unutrašnjih istraga u Euleksu zataškavani, dok je jedan isrpan izveštaj iz 2012. nestao bez traga.

Sem toga, Lajht zahteva da se istraga usmeri i na navodne pretnje funkcionera Euleksa upućene novinaru “Kohe” Vehbiju Katajziju koji je autor tekstova o korupciji.

Katajzi tvrdi da su službenici Euleksa tražili od njega da obustavi pisanje o korupciji i da im preda sve dokumente do kojih je došao i pretili mu krivičnim progonom ako to odbije.

Iz Euleksa su demantovali da je novinaru prećeno.

Lajht je u pismu poručila da su slobodni i nezavisni mediji ugaoni kamen vladavine prava i da je stoga neophodno temeljno istražiti taj slučaj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.