Читај ми!

HRV: Proširiti istragu u Euleksu

"Hjuman rajts voč" saopštava da istraga u Euleksu ne bi smela da se ograniči na slučajeve korupcije koje je ukazala tužiteljka Marija Bami, već bi trebalo da obuhvati sve dosadašnje ozbiljne optužbe.

Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" zatražila je u otvorenom pismu od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da proširi istragu o zloupotrebama i korupciji u misiji Euleks na Kosovu, prenosi Tanjug.

U pismu koje je potpisala Lote Lajht, direktorka evropskog ogranka "Hjuman rajts voča" izražava zabrinutost zbog teških optužbi o zloupotrebama i korupciji u Euleksu, koje je u seriji tekstova objavila prištinska Koha ditore, a potkrepila Euleksova tužiteljka Mari Bami, koja je zatim smenjena.

Direktorka Organizacije za ljudska prava pozdravlja odluku Mogerinijeve od 10. novembra da imenuje nezavisnog istražitelja Žan-Pol Žakea da ispita ove optužbe, ali upozorava da njegov mandat treba proširiti.

"Istraga ne bi smela da se ograniči na slučajeve korupcije koje je ukazala tužiteljka, već bi trebalo da obuhvati sve dosadašnje ozbiljne optužbe za korupciju, a rezultat bi trebalo da bude dostupan javnosti", poručila je Lote Lajht.

Ona je u pismu podsetila da paralelnu istragu vodi i evropska ombundsmanka Emili O'Rajli, koja je nedavno utvrdila da su raniji rezultati unutrašnjih istraga u Euleksu zataškavani, dok je jedan isrpan izveštaj iz 2012. nestao bez traga.

Osim toga, Lote Lajht zahteva da se istraga usmeri i na navodne pretnje funkcionera Euleksa upućene novinaru Kohe Vehbiju Katajziju koji je autor tekstova o korupciji.

Katajzi tvrdi da su službenici Euleksa tražili od njega da obustavi pisanje o korupciji i da im preda sve dokumente do kojih je došao i pretili mu krivičnim progonom, ako to odbije.

Iz Euleksa su demantovali da je novinaru prećeno.

Lajhtova je u pismu poručila da su slobodni i nezavisni mediji ugaoni kamen vladavine prava i da je stoga neophodno temeljno istražiti taj slučaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво