Statistika upozorava: Stariji očevi mogu ozbiljno da ugroze zdravlje svoje bebe!

Izvor: Svet, 21.Apr.2015, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statistika upozorava: Stariji očevi mogu ozbiljno da ugroze zdravlje svoje bebe!

Setite se koliko ste samo puta čuli da žene ne treba da čekaju pozne godine da bi rađale jer zbog toga i one i njihove bebe mogu da imaju zdravstvene probleme. Mnogo puta, zar ne? Ali ono što sigurno ne znate jeste da i stariji očevi mogu zdravstveno da ugroze svoju decu. Naime, kod žena moć reprodukcije prestaje s menopauzom, dok muškarci mogu da proizvode spermu do kraja života. Ipak, njen kvalitet slabi sa godinama i utiče na kvalitet života sledeće generacije.
Istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << u kojima je učestvovalo više od 60 timova lekara otkrila su da muškarci stariji od 35 godina imaju 50 odsto manje šanse da oplode ženu u toku 12 meseci nego oni koji imaju manje od 26. Takođe, ako je otac stariji od 40 godina povećava se rizik od pobačaja i prevremenoj porođaja. Ispitivanje u kome je ispitano 23.821 trudnica otkrilo je i da su trudnoće u kojima je otac bio stariji od 50 godina imale duplo veće šanse da se završe pobačajem nego kada su tate bili mlađi muškarci.
Očevi koji imaju preko 40 godina povećavaju rizik od obolevanja od raka dojke kod ćerki za oko 60 odsto. Takođe, deca očeva ove strosti imaju 30 odsto već rizik od epilepsije, 37% od Daunovog sindroma, 14% od leukemije i 70% od tumora na mozgu. Ako otac ima više od 45 godina za dete se povećava rizik od retinoblastoma, retke vrste kancera oka, autizma i šizofrenije.
Zašto se ovo dešava?
Kako bi napravile novu spermu, ćelije moraju da se podele. Ovo se dešava na svakih 16 dana, što znači da do dana kada muškarac napuni 70 godina te ćelije će se podeliti oko 1.500 puta. Sa svakom podelom postoji rizik od mutacije DNK i genetskih defekata, a istraživanje sa Islanda pokazalo je da dete čiji je otac 20-godišnjak ima 25 DNK mutacija u genima, dok se broj povećava sa godinama. Tako dete 40-godišnjeg muškarca ima 65 genetskih mutacija, što povećava rizik od problema sa zdravljem deteta.
Takođe, sa godinama nivo testosterona kod muškarca opada, što utiče na slab kvalitet sperme. Zato muškarci ne bi trebalo da se opuštaju misleći da imaju vremena napretek, jer i nihov biološki sat i te kako otkucava.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Statistika upozorava: Stariji očevi mogu ozbiljno da ugroze zdravlje svoje bebe!

Izvor: Scandal.rs, 21.Apr.2015

Setite se koliko ste samo puta čuli da žene ne treba da čekaju pozne godine da bi rađale jer zbog toga i one i njihove bebe mogu da imaju zdravstvene probleme. Mnogo puta, zar ne? Ali ono što sigurno ne znate jeste da i stariji očevi mogu zdravstveno da ugroze svoju decu. Naime, kod žena moć...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.