Naučnici prvi put zabeležili tačan momenat nastanak sećanja u mozgu

Izvor: Svet, 02.Jul.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici prvi put zabeležili tačan momenat nastanak sećanja u mozgu

Naučnici su prvi put uspeli da zabeleže tačan momenat formiranja sećanja u mozgu.
Tim istraživača iz Amerike i Velike Britanije uspeo je da ustanovi koji se tačno neuroni aktiviraju kada se ljudsko iskustvo “skladišti” u mozgu.
Istraživanje je bilo usmereno na proučavanje neurona u oblasti mozga zvanoj medijalni temporalni režanj, povezanoj sa “epizodnim pamćenjem”. Ovaj termin označava sposobnost mozga da svesno prizove doživljene događaje i situacije poput nailaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << na starog školskog prijatelja u gradu.
Učesnicima su pokazane fotografije slavnih ličnosti poput Dženifer Eniston, Klinta Isvuda i Hale Beri, a zatim i one na kojima glumci stoje ispred čuvenih znamenitosti poput Ajfelove kule, Krivog tornja u Pizi ili zgradi Opere u Sidneju
Naučnici su ustanovili da je i jedan i drugi tip fotografija kod ispitanika izazvao aktiviranje istih neurona. To znači da su istraživači imali priliku da u realnom vremenu vide kako neuroni pacijenata beleže nove memorije poznatih osoba na određenom mestu.
“Promene su se odvijale i beležile gotovo trenutno, što predstavlja radikalan raskid sa prethodnim eksperimentima u kojima su promene kod životinja posmatrane nakon dugog treninga”, navodi Rodrigo Kian Kiroga, šef Centra za neuronauku na Univerzitetu u Lesteru u Velikoj Britaniji.
“Ovo istraživanje od ključnog je značaja za razumevanje neuronskih procesa koji se kriju iza formiranja memorije u stvarnom životu, gde ne moramo biti izloženi više puta nekom događaju da bismo ga se sećali – samo jedno izlaganje dovoljno je da ga upamtimo”, zaključio je Kiroga.
Ovo spektakularno otkriće moglo bi naučnicima da omogući sticanje boljeg uvida u gubitak memorije i doprinese razvoju boljih medicinskih tretmana za Alchajmerovu i druge neurološke bolesti.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Kako nastaju sećanja?

Izvor: Radio 021, 02.Jul.2015

Naučnici su prvi put uspeli da zabeleže tačan momenat formiranja sećanja u mozgu. Tim istraživača iz Amerike i Velike Britanije uspeo je da ustanovi koji se tačno neuroni aktiviraju kada se ljudsko iskustvo "skladišti" u mozgu...Istraživanje je bilo usmereno na proučavanje neurona u oblasti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.