Zle bankare Evrope stigla kazna

Izvor: B92, 03.Mar.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zle bankare Evrope stigla kazna

Zagreb -- Dan nakon što su bonusi za bankare ograničeni, prvi put nakon dugo vremena zabeležen je pad cena luksuznih nekretnina.

Dejvid se budi u lokvi znoja. Sanjao je da je ubio svog šefa. To mu se događa već drugi put ove nedelje a sedmi put ovog meseca. Njegova supruga Vendi nije iznenađena - kao i svake godine, Dejvid, bankar u londonskom Sitiju, pati od "bonus groznice".

Dejvid i Vendi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žive u uglednom delu Londona, tik uz Sloun Skver. Imaju Rendž Rover i Porše 911 Turbo kabriolet, ormare pune markiranih haljina i odela , ponešto satova i dijamantskih ogrlica i apetit koji raste sa svakom sezonom. Ono što Vendi ne zna jeste da imaju i dugove koji će postati problematični ako Dejvid ove godine ne dobije bonus sa sedam cifara.

Glavni lik knjige “U vreme bonusa nitko ne čuje da vičeš”, koja je samo napola fikcija jer je njen autor Dejvid Karters ranije radio u Sitiju, nije jedini kome su nedelje krajem februara i početkom marta najstresniji u godini. U ovom razdoblju između naivnih novogodišnjih odluka i odgađanog proletnog buđenja, financsijsko središte Londona, Siti, preživljava svoj kalendarski vrhunac. Zato je prošlonedeljna odluka Brisela prihvaćena kao grom iz vedra neba.

Nakon osmosatne intenzivne debate Evropski parlament je u sredu doneo odluku o ograničavanju bankarskih bonusa. Odsad će banke svojim radnicima moći isplaćivati bonuse koji nisu veći od njihove plate, a u posebnim slučajevima 200 odsto veće od plate ako tako odluče akcionari. Glavni pregovarač Evropskog parlamenta, Otmar Karas, rekao je da je time postignut “regulacioni paket kojim će se banke stabilizovati i bolje odupreti krizi”.

Kao posledica te odluke desilo se da su cene stanova u najelitnijim delovima Londona, po prvi put nakon dugog perioda, počele da padaju.

Prosečno nedeljno iznajmljivanje stana od 100 kvadrata iznosilo je 1.000 funti, a prodajna cena 1.200.000 funti. Iako se ekspanzija luksuznih nekretnina uglavnom pripisuje vojsci oligarha s Istoka, čini se da je ona iz Sitija, sastavljena od gotovo pola miliona ljudi iz raznih delova sveta, brojnija i time važnija za (gradsku) ekonomiju. Predstavnik Ferarija u Londonu, gradu u kojem je lani prodan najveći broj tih luksuznih automobila na svetu, napominje da se pad prodaje oseća već nekoliko meseci, još dok je bonus bio samo tema rasprave.

Zato neki predviđaju da će doći do egzodusa iz Sitija.

"Zašto bi iko želeo da ostane da radi u Evropi kada može otići u Nju Jork ili Hong Kong i zaraditi bonus koji je u Evropi zakonom zabranjen" pita Anđelika Džons

koja četiri godine vodi jedno od odeljenja Dojče banke.
Pogledaj vesti o: Vendi Farma

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zle bankare Evrope stigla kazna

Izvor: Capital.ba, 03.Mar.2013

ZAGREB,  Dan nakon što su bonusi za bankare ograničeni, prvi put nakon dugo vremena zabilježen je pad cijena luksuznih nekretnina. Dejvid se budi u lokvi znoja. Sanjao je da je ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.