Zemun-Borča počinje do kraja godine

Izvor: B92, 20.Jun.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemun-Borča počinje do kraja godine

Beograd -- Gradnja mosta Zemun- Borča nije počela ni godinu dana posle postavljanja kamena temeljca, a u kineskoj ambasadi u Beogradu tvrde da će početi uskoro.

Ambasador Kine u Srbiji Vej Đinghua izjavio je da će most na Dunavu, između Zemuna i Borče, početi da se gradi u drugoj polovini godine.

"Verujem da će taj most postati model za uspešnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike", rekao je on na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Kina u Privrednoj komori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, ali nije precizirao detalje o izgradnji.

Predsednik Privredne komore Kine Van Đifej kazao je da se očekuje da projekat izgradnje mosta postane uspešan primer saradnje u oblasti infrastrukture.

Izgradnja mosta koštaće 170 miliona evra, od kojih je 85 odsto kredit kineske Eksim banka, sa kamatom od tri odsto, grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina, dok će preostalih 15 procenata novca za gradnju obezbediti država Srbija i Grad Beograd. Ugovorom je predviđeno i da će angažovanje podizvodjača i građevinskog materijala iz Srbije biti najmanje 45 odsto od ukupne cene projekta.

On je istakao da su za Kinu značajne tri oblasti saradnje - trgovina, izgradnja infrastrukture, ali i korišćenje dobrog geostrateškog položaja Srbije za nastup na drugim tržištima, čemu mogu pomoći i zaključeni sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama čije tržište broji 800 miliona potrošača.

Đifej je rekao da bi bilo dobro da kineska preduzeća zajedno sa srpskim prvenstveno aktivno uzmu učešće u izgradnji kvalitetne marketinške mreže, infrastrukture. . . što je, kako je rekao, preduslov povećanja opšteg nivoa investicija ii razvoja na obostranu korist.

Ugovor o izgradnji mosta Borča-Zemun, sredinom aprila prošle godine potpisali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i zamenik predsednika kompanije Čajna roud end bridžis korporejš Lu Čan, kineske kompanije koja će graditi most.

Sredinom jula 2010. kamen-temeljac na zemunskoj strani mosta, u blizini novosadskog puta gde će prolaziti deo pristupnih saobraćjnica, položili su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Dužina mosta biće 1,5 kilometara, a pristupnih saobraćajnica oko 21 kilometar.

Most preko Dunava u Beogradu je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je u avgustu 2009. godine potpisan u Pekingu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemun-Borča počinje do kraja godine

Izvor: Capital.ba, 20.Jun.2011

BEOGRAD, Gradnja mosta Zemun- Borča nije počela ni godinu dana poslije postavljanja kamena temeljca, a u kineskoj ambasadi u Beogradu tvrde da će početi uskoro. Ambasador Kine u Srbiji Vej Đinghua izjavio je da će most na Dunavu, između Zemuna i Borče, početi da se gradi u drugoj polovini godine. 'Vjerujem...

Nastavak na Capital.ba...

Gradnja mosta Zemun-Borča u drugoj polovini godine

Izvor: TvojPortal.com, 20.Jun.2011

20.06.2011.. BEOGRAD,  (Beta) - Ambasador Kine u Srbiji Vej Djinghua izjavio je u ponedeljak da će most na Dunavu, izmedju Zemuna i Borče, početi da se gradi u drugoj polovini godine.. "Verujem da će taj most postati model za uspešnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike", rekao je ambasador...

Nastavak na TvojPortal.com...

"Most između Zemuna i Borče počinje da se gradi u drugoj polovini godine"

Izvor: Studio B, 20.Jun.2011

Most na Dunavu, izmedju Zemuna i Borče, počeće da se gradi u drugoj polovini godine, kaže ambasador Kine u Srbiji Vej Djinghua. ..On je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Kina u Privrednoj komori Srbije rekao da veruje da će taj most postati model za uspešnu saradnju u oblasti infrastrukture...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.