Za 2,1 odsto smanjena kreditna zaduženost

Izvor: Beta, 17.Apr.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 2,1 odsto smanjena kreditna zaduženost

BEOGRAD, 17. aprila 2014. (Beta) - Ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i gradjana u Srbiji u martu iznosili su 2.092 milijardi dinara, što je 2,1 odsto manje nego na kraju februara, objavilo je u četvrtak Udruženje banaka Srbije.

Pozajmice preduzećima bile su 1.360 milijardi dinara i za 3,2 odsto su manje nego na kraju februara.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kazao je na konferenciji za novinare da je manja zaduženost privrede loš signal, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << jer opadanjem kreditne aktivnosti kompanija smanjuju se mogućnosti za ulaganja i investicije.

Krediti preduzetnicima su u martu bili u padu 0,2 odsto i iznosili su 109,5 milijardi dinara, dok su krediti gradjana povećani za 0,2 odsto, na 622,7 milijardi dinara.

Od pozajmica stanovništvu u padu su potrošački krediti za 1,5 odsto i iznosili su 25,1 milijardu dinara i stambeni krediti za 0,3 odsto i iznosili su 343,2 milijarde dinara, dok su gotovinski krediti uvećani za jedan odsto i na kraju marta iznosili su 192 milijarde dinara.

Dugalić je ocenio da je veoma loše što pada zaduženost u stambenim kreditima, jer to znači da se manje gradi, a kako je gradjevinska industrija povezana sa drugim industrijama posledice toga će, kako je naveo, osetiti i banke i "čitava ekonomija".

Poljoprivredni krediti u martu su iznosili 33,9 milijardi dinara, što je za 0,9 odsto više nego na kraju februara.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.