Vlada ne odustaje od nuklearke Belene

Izvor: S media, 08.Dec.2010, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ne odustaje od nuklearke Belene

Ministar rudarstva i energetike Srbije Patar Škundrić izjavio je danas da Vlada ne odustaje od učešće u izgradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj.

"Vlada je donela principijelnu odluku da učestvuje u tom značajnom projetu regionalnog i evropskog karaktera", kazao je Škundrić novinarima prilikom potpisivanja ugovora o obnovi termoelektrane "Kostolac B".

Prema njegovim rečima, definitivna odluka će biti doneta na osnovu ponude koju Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bude dobila od Vlade Bugarske i rezultata studije koju će uraditi Srbija.

On je dodao da će u zavisnosti od visine učešća i visine sredstava koje će biti potrebne za izgradnju nuklearke biti doneta odluka o načinu finansiranja.

Demonstranti zapalili sedište vladajuće koalicije

Poziv Srbiji da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj izneo je bugarski premijer Bojko Borisov tokom posete Srbiji 26. aprila ove godine.

Oko 40 protivnika izgradnje nuklearne centrale Belene u Bugarskoj protestovalo je danas u Beogradu.

Okupljeni su najpre stojali prekoputa Skupštine, a potom su u povorci prošli oko zgrade parlamenta.

Protivnici izgradnje nuklearke nosili su transparente "Ne nuklearnoj energiji", "Odgovorna politika – zdrava rešenja".

Nosili su i transparent "Ovi žele da sijamo u mraku" uz fotografije ministara energetike i životne sredine Petra Škundrića i Olivera Dulića, predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Bugarske Bojka Borisova.

Nuklearna elektrana "Belene" snage 1.060 megavata trebalo bi da nadoknadi smanjenje kapaciteta za proizvodnju struje u Bugarskoj nastalo prevermenim gašenjem reaktora u nuklearki Kozloduj.

Vlada kupuje avion za 30 miliona evra!

Izgradnja nuklearke na severu Bugarske, pored Dunava, ugovorena je sa ruskom kompanijom Atomstrojeksport, a sada su postavljeni temelji i započeti radovi izgradnji.

Bugarska traži strateškog investitora za realizaciju projekta naokon što se nemačka kompanija RVE (RWE) u jesen 2009. godine povukla iz projekta. U medjuvremenu je Hrvatska, kojoj je poziv takodje upućen, saopštila da nije zainteresovana za izgradnju nuklearke.

Izgradnja nuklearke "Belene" prvobitno je započeta 1981. godine, ali je obustvljena 10 godina kasnije zbog problema sa finansiranjem, radovi su obnovljeni u jesen 2008. godine.

(Tanjug, Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škundrić: Vlada ne odustaje od nuklearke Belene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2010

BEOGRAD -..Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je danas da Vlada ne odustaje od učešće u izgradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj..."Vlada je donela principijelnu odluku da učestvuje u tom značajnom projektu regionalnog i evropskog karaktera", kazao je Škundrić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Škundrić: Ne odustajemo od Belana

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Srbije Patar Škundrić kaže da Vlada ne odustaje od učešće u izgradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj..."Vlada je donela principijelnu odluku da učestvuje u tom značajnom projetu regionalnog i evropskog karaktera", kazao je Škundrić...Prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.