Tijanić: Hoće li pare skoro?

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić: Hoće li pare skoro?

Beograd -- Zadovoljstvo da uživo gledaju sednice parlamenta, građani Srbije plaćaće ubuduće više od 500 dinara, koliko košta pretplata za RTS.

Naime, prema posebnom ugovoru, Skupština Srbije će Radioteleviziji Srbije platiti 80 miliona dinara za prenos zasedanja parlamenta samo u ovoj godini.

S obzirom na to da će taj novac Skupština obezbediti iz budžeta koji se puni novcem svih građana, proizilazi da su prenosi sednica zakonodavne vlasti segment programa javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << servisa koji će građanima biti posebno naplaćen.

Ugovor o prenosu skupštinskih zasedanja na toj televiziji potpisan je danas.

Inače, RTS po zakonu ima pravo i da počne naplatu pretplate za radioprijemnike u motornim vozilima. Ta pretplata nikada nije uvedena, a procene su da je RTS zbog toga na gubitku oko pet miliona evra godišnje. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić ističe da je za primenu ove zakonske obaveze neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom će se regulisati metodologija naplate, kao i da je RTS već sedam-osam puta slao dopise da zakon mora dosledno da se poštuje.

Po potpisivanju ugovora, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je upitao da li će RTS-u brzo biti isplaćen novac i dobio uveravanja da će sve što je potpisano biti realizovano veoma brzo.

Tijanić je kazao da je najvažnije da najviši dom potpisivanjem ugovora o prenosu sednica pruža primer poštovanja zakonitosti i pozvao predstavnike parlamenta da ne dozvole da u skupštini bude poziva na neplaćanje televizijske pretplate koja je, podsetio je, zakonska obaveza.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić- Dejanović, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, kazala je da je bilo kakav poziv u parlamentu na kršenje zakona nelogičan.

Đukić- Dejanović je kazala da je javnost rada uslov bez kojeg parlament ne može da obavlja svoju funkciju.

Posle potpisivanja, ugovor o televizijskim prenosima nije podeljen novinarima, ali je sekretar parlamenta Veljko Odalović kazao da je taj dokument javan i da će tokom dana biti dostupan.

Iz skupštinskog budžeta sa prenos skupštinskih zasedanja za ovu godinu izdvojeno je 80 miliona dinara.

Skupština je krajem godine organizovala i tender za prenos sednica, na koji se nije prijavila nijedna medijska kuća.

Inače, zakonitost pretplate za Javni servis je potvrđena odlukom Ustavnog suda početkom prošle godine, što znači da je njeno plaćanje obaveza svih građana.

Iz Udruženja potrošača su ranije saopštili da je i pored toga RTS trebalo da potpiše ugovor sa svojim gledaocima, a ne da se i dalje provlači kroz račun za struju.

Inače, prilikom donošenja odluke o zakonitosti TV pretplate, Ustavni sud je zaključio da države uređuju obavezu obezbeđenja sredstava na način kojim se omogućava nezavisnost Javnog radiodifuznog servisa od uticaja države. Od plaćanja pretplate oslobođeni ljudi sa invaliditetom, oštećenjem sluha i vida i građani koji žive u inostranstvu.

Zbog izbegavanja obaveza prema Javnom servisu tokom 2010. godine pokrenut je sudski postupak protiv više od 280.000 dužnika.

Prema ranijim tvrdnjama direktor Javnog servisa Aleksandra Tijanića, procenat naplate pretplate je oko 70 odsto u Beogradu, 60 odsto u Novom Sadu i 16-30 odsto u unutrašnjosti Srbije.

Pretplata za RTS uvedena je 2002. godine, a počela je da se naplaćuje decembra 2005. godine.

U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje, već bi trebalo, po ugledu na evropske zemlje, država da bude dužna da nadoknadi sredstva koja Javni servis gubi zbog neefikasnog sprovođenja zakona o pretplati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RTS i Skupština "potpisali" prenos

Izvor: B92, 04.Jul.2011

Beograd -- Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić potpisali Ugovor o prenosu skupštinskih zasedanja na toj televiziji...Ugovor važi na godinu dana, za šta će Radio-televizija Srbije iz skupštinskog budžeta dobiti 80 miliona dinara...Direktora javnog servisa...

Nastavak na B92...

Ugovor o skupštinskim prenosima

Izvor: RTS, 04.Jul.2011

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić potpisali Ugovor o prenosu skupštinskih zasedanja. Ugovor predviđa da, u narednih godinu dana, RTS iz skupštinskog budžeta za prenose dobije bruto 80 miliona dinara. ..Ugovor o prenosu skupštinskih zasedanja u narednih...

Nastavak na RTS...

Skupština i RTS potpisali ugovor

Izvor: Danas, 04.Jul.2011

Narodna skupština Srbije i RTS potpisali su ugovor o TV prenosima sednica parlamenta, koji predviđa da se Javnom servisu za godinu dana u ratama isplati 80 miliona dinara, koliko je i predviđeno skupštinskim budžetom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.