Tender za RTB Bor 10. oktobra

Izvor: B92, 23.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za RTB "Bor" 10. oktobra

Beograd -- Tender za izbor strateškog partnera za RTB "Bor" biće obavljen 10. oktobra, potvrdio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

Do sada su, tokom pretkvalifikacionog postupka, pismo o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB dostavili švajcarski "Glenkor", austrijski "A-tek", kiparski "Ist point" i dve ruske kompanije.

Švajcarska kompanija "Glenkor" će na tenderu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za strateško partnerstvo sa RTB "Bor" učestvovati u konzorcijumu sa firmom "Mineko", iz Ženeve, koja je većinski vlasnik "Fidelinke" iz Subotice, potvrđeno je prilikom posete delegacije ove dve kompanije pogonima najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala.

"RTB Bor pratimo od 2006. godine, ali nam tenderski uslovi, koji su bili raspisani u to vreme, nisu odgovarali - kazao je, u razgovoru sa poslovodstvom borske kompanije Nikola Popović, predstavnik "Glenkora".

Glenkor” i „Mineko”

Godišnji obrt "Glenkora", kako kažu iz te kompanije, je 40 milijardi dolara. U njihovom vlasništvu je 36 odsto kompanije "Ekstrata" - četvrte po veličini rudarske kompanije na svetu. Švajcarci godišnje proizvode oko 200.000 tona rafinisanog bakra, čime u potpunosti ispunjavaju uslove predviđene pretkvalifikacionim tenderom. "Mineko" sa kojim "Glankor" nastupa u konzorcijumu, pored toga što je većinski vlasnik "Fidelinke", ima i dva rudnika olova i cinka u Srbiji, a nedavno su, iz stečaja, kupili i topionicu tih metala u Velesu u Makedoniji. Godišnji promet ove švajcarske firme je oko 600 miliona dolara.

"I, bez obzira na to što smo pratili dosadašnji tok privatizacije, zaključili smo da nije pametno učestvovati u tim postupcima, jer je naša procena bila da je više reč o spekulativnim, nego o pravim investicionim poslovima. Iz tog razloga na prvom i drugom tenderu za prodaju imovine RTB "Bor" nismo učestvovali”, istakao je on.

Popović je kazao i da će predstavnici "Glenkora" tek posle podrobne analize moći da konkretizuju svoju ponudu i iznesu detalje.

"Imamo u vidu da investicioni program treba da obuhvati sve zaposlene u RTB. Prioritetna investicija za nas je Topionica”, naveo je on.

Država je ranije raspisivala dva tendera za prodaju imovine RTB-a "Bor” i oba su propala jer kupci nisu mogli da plate kupoprodajen cene, posle čega je odlučeno da se za borski kombinat traži strateški partner.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tender za RTB Bor 10. oktobra

Izvor: EMportal, 23.Sep.2008

aTender za izbor strateškog partnera za RTB "Bor" biće obavljen 10. oktobra, potvrdio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.