Tadić: Očuvati radna mesta u 2009.

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Očuvati radna mesta u 2009.

Subotica, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je najvažniji zadatak državne politike u 2009. godini očuvanje radnih mesta građana.

Lider Demokratske stranke je, na sednici Glavnog odbora DS u Subotici, najavio da će rad svih ministarstava, ministara i lokalnih samouprava u kojima je Demokratska stranka na vlasti, uskoro biti analiziran i da nema, kako je naveo, sigurnih mesta ni za koga. On je rekao da Srbiji u narednoj godini predstoje "teški dani". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tadić je ocenio da je ta činjenica na pravi način uzeta u obzir predlogom budžeta koji je vlada uputila na usvajanje parlamentu.

"Donoseći budžet branimo radno mesto svakog čoveka u Srbiji. To je najvažnije državno pitanje u predstojećoj godini", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Predlog budžeta za 2009. godinu nije idealan, ali bi, kako je dodao, budžet koji bi bio idealan sa stanovišta ekonomske struke bio bolan za mnoge građane.

"Budžet se donasi u realnim političkim okolnostima, i svi moraju da razumeju da ne postoji samo ekonomska dimenzija stvarnosti", naveo je Tadić.

On je dodao da je budžet samo prva od mera kojima će se vlada uhvatiti u koštac sa posledicama svetske finansijske krize koja će u narednoj godini potresti i Srbiju.

Tadić je najavio i da od članova DS-a, koji su u organima vlasti, očekuje rezultate u radu i najavio redovnu kontrolu njihovog rada tokom naredne godine.

"Zbog iskušenja sa kojima se suočava svaka zemlja, pa i Srbija, moraćemo da pravimo periodične analize. Svako od ministarstava i svaki ministar imaće priliku da pokaže sposobnosti na takvim prolaznim ciljevima. Biće najmanje četiri trakva prolazna cilja u narednoj godini. Svako ko ne postiže rezultat mora biti zamenjen", rekao je Tadić.

Tadić kaže da i javni sektor zahteva restrukturiranje i dodaje da od ljudi na čelnim pozicijama u javnim preduzećima očekuje da pokažu rezultate i da "ni oni nisu sigurni" na svojim mestima, istakavši da je potrebno razlikovati odgovornost članova upravnih odbora i odgovornost direktora koji moraju biti dobro plaćeni.

On je građanima poručio da su predizborna obećanja, koja su data u vreme kada se svetska finansijska situacija nije mogla naslutiti, neostvarljiva u predviđenim rokovima, ali da će svakako biti ispunjena u mandatu sadašnje vlade.

Boris Tadić izjavio je i da Srbija ne odustaje od članstva u Evropskoj uniji, kao svog strateškog cilja, ali da ne može pristati na nova uslovljavanja na tom putu.

"Danas iz Srbije ide glas ka evropskim zvaničnicima da uzmu u obzir tu činjenicu na najozbiljniji mogući način. Srbija ne može da prihvati nova uslovljavanja. Sve postojeće uslove Srbija je preuzela na sebe, ali ne može i neće da prihvati nova uslovljavanja", izjavio je Tadić.

Dačić: Novi politički dogovor zbog krize

Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da je Srbiji neophodan novi politički dogovor o merama u narednoj godini zbog svetske ekonomske krize.

"Predsednik države i vlade i predstavnici političkih stranaka treba da se dogovore o tome šta će da se radi u narednoj godini i da jasno saopšte građanima šta sve mogu da očekuju", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Dačić je ocenio da predstavnici države treba da saopšte građanima da se nalazimo u ozbiljnim finansijskim problemima i da može da dođe do kraha privrede.

"Treba da pitamo građane da li želimo da se vratimo u vreme hiperinflacije ili ćemo to pokušati da sprečimo zdravom monetarnom politikom i restriktivnim budžetom", istakao je on.

Dačić je rekao da na dogovor treba pozvati predstavnike poslodavaca, sindikata, političkih stranaka: niko ne treba da misli da može štrajkovima i buntovima da dobije povećanje plata, jer situacija nije takva.

"Mi imamo sve preduslove da uđemo u ekonomski haos i zato nam je potrebna politička čvrstina, politički dil o tome šta da se radi u narednoj godini", istakao je on.

Dačić je rekao da su izbori u Srbiji redovna pojava, ali da je pitanje šta bi se time promenilo i da je zato važnije da se već sada napravi politička procena ko sa kim može da funkcioniše.

"Ako postoje problemi u funkcionisanju uvek može da se napravi rekonstrukcija vlade i bez izbora", ocenio je on i naveo da je narod izabrao vladu da vrši vlast četiri godine i poručio strankama da se ne kandiduju ako nisu spremni za to.

"Koalicija SPS-a, PUPS-a i JS smatra da bi interes Srbije bio da postoji politička stabilnost u određenom periodu", kazao je Dačić.

On je rekao da SPS kao koalicionog partnera i u budućnosti vidi Demokratsku stranku i istakao da je SPS pozudan politički partner i stabilan faktor u svakoj koaliciji.

Đelić: Budžet prava mera za stabilnost

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da je budžet za 2009. godinu mogao biti restriktivniji, ali da bi to dovelo do toga da određene kategorije stanovništva dođu u mnogo težu poziciju, pa je Vlada odlučila da do toga ne dođe.

Imamo pad učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu, pad deficita i to će biti jedan od najniži deficita sledeće godine u Evropi, rekao je Đelić za RTS.

Prema njegovim rečima, planirani budžet je "prava mera za stabilnost u ovim teškim vremenima" i mera da se ne ugrozi ni jedan sloj stanovništva sledeće godine.

Đelić, koji je i ministar za nauku, kazao je da je Srbija sa 0,3 odsto BDP-a, koliko se odvaja za nauku, na dnu Evrope, ali da nauka neće ispaštati, jer "nećemo otkazati ni jedna program, nećemo otpuštati ljude ukoliko imaju kvalitet, ali ćemo morati, kao i svi resori, da štedimo".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Prioritet u 2009. očuvanje radnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2008

SUBOTICA - Lider Demokratske stranke (DS) i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je najvažniji zadatak državne politike u 2009. godini očuvanje radnih mesta građana...Tadić je, na sednici Glavnog odbora DS u Subotici, rekao da Srbiji u narednoj godini predstoje "teški dani",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Očuvanje radnih mesta

Izvor: RTV Pink, 07.Dec.2008

Tadić: Subvencije samo za perspektivna preduzeća . . . Predsednik republike i lider Demokratske stranke Boris Tadić je izjavio da će najvažniji zadatak vlade u 2009. godini biti očuvanje radnih mesta građana. .

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Ne prihvatimo nova uslovljavanja na putu ka EU

Izvor: Kurir, 07.Dec.2008

SUBOTICA, 7. decembra (Tanjug) - Lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne odustaje od članstva u Evropskoj uniji, kao svog strateškog cilja, ali da ne može pristati na nova uslovljavanja na tom putu.

Nastavak na Kurir...

Tadić: Očuvanje radnih mesta ključni zadatak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2008

Budžet za narednu godinu uskladjen je sa novim ekonomskim prilikama, a ključni zadatak Vlade Srbije biće očuvanje radnih mesta naših gradjana", rekao je danas na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) predsednik Boris Tadić, nav ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: Srbija nema neprijateljske odnose prema Makedoniji i Crnoj Gori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2008

Srbija nema neprijateljske odnose prema Crnoj Gori i Makedoniji, već su posle priznanja Kosova povučeni logični potezi, rekao je danas na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) predsednik Srbije Boris Tadić, komentarišući odnos Srbije ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Očuvati radna mesta

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008, 14:37

SUBOTICA - Lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je najvažniji zadatak državne politike u 2009. godini očuvanje radnih mesta građana. Tadić je, na sednici Glavnog odbora DS u Subotici, rekao da Srbiji u narednoj godini predstoje “teški dani”, i ocenio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.