Očuvanje radnih mesta najvažnije državno pitanje

Izvor: Politika, 07.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje radnih mesta najvažnije državno pitanje

Svakog trenutka Cvetković i ja analiziraćemo rad ministarstava i čelnika u opštinama, analizirati uspehe i neuspehe, predlagati mere, ali i smene, rekao je Tadić na sednici GO DS

Subotica – Demokratska stranka jeste stožer srpske države i njene državne politike, zbog toga na ovom skupu nećemo raspravljati o stranačkim već o državnim pitanjima, o pitanjima državne ekonomske politike, jer kada to ne bismo činili, ne bismo pokazivali dovoljno odgovornosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je juče Boris Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke koja je održana u Subotici.

Predsednik stranke i države naglasio je da su teški dani iza Srbije, ali i da joj predstoje teški dani, naročito na planu unutrašnje ekonomije koju pogađa i svetska ekonomska kriza.

– Najvažnije državno pitanje je odbrana radnih mesta, to je najvažnije pitanje za svakog pojedinca i pitanje presudno za državu jer država koja to ne čini dovedena je u pitanje – rekao je Tadić. – U koncipiranju budžeta bilo je mnogo teškoća i on sa stanovišta ekonomije nije idealan, ali budžet koji bi se držao samo ekonomskog nivoa stvarnosti bio bi suviše bolan za mnoge građane Srbije. On bi možda obezbedio razvoj, ali je pitanje ko bi ga preživeo. Zadatak vlade bio je da obezbedi javni interes, i ova vlada je ekonomski i socijalno odgovorna jer je donela mere da zaštiti najugroženije delove stanovništva, a to su penzioneri, najsiromašniji radnici i ljudi koji žive na selu. Mi ni izbliza nismo nadomestili teret koji su oni podneli proteklih godina, ali se merama socijalne politike nije mogla ugroziti budućnost Srbije, jer odluke koje sada donosimo obeležiće ekonomsku budućnost u narednih nekoliko godina.

Predsednik stranke je naglasio da je ponašanje koje je do sada država manifestovala neprihvatljivo i da u uslovima svetske finansijske krize država ne može da troši više nego što zarađuje, te da su neophodne mere restrikcije u potrošnji i mere štednje prema svakom izlišnom trošku. Tadić je govorio i o aktuelnoj temi visokih primanja članova upravnih odbora i direktora javnih preduzeća, naglašavajući da je bila velika uloga medija u skretanju pažnje na ovaj problem.

– Najslabiji deo restrukturisanja naše ekonomije upravo su javna preduzeća jer imamo problem političkog nameštanja direktora. Bez dobrih menadžera mi ne možemo imati uspešna preduzeća, ali plate članova upravnih odbora moraju biti primerene njihovoj odgovornosti koja nije kao kod menadžera preduzeća. Plate u upravnim odborima javnih preduzeća moraju biti primerene ekonomskoj situaciji i odgovornosti koju taj posao nosi, a ne da obezbeđuju privilegije i ne mogu biti izjednačene sa platama menadžera jer su njihova primanja garancija za dobro obavljen posao – kazao je Tadić.

Boris Tadić je napomenuo da je sa predsednikom vlade Mirkom Cvetkovićem imao brojne diskusije i da je jedna od najvažnijih mera koje će se preduzeti radi veće efikasnosti vlasti obavljanje periodičnih analiza svakog ministarstva. – Svi koji rade u državi moraju da postižu rezultate, ako ne, biće zamenjeni. Odgovornost svih koji kreiraju politiku veća je nego ikad jer mi sada definišemo budućnost u meri u kojoj dobro reagujemo na izazove danas. Svakog trenutka Cvetković i ja analiziraćemo rad ministarstava i čelnika u opštinama, analizirati uspehe i neuspehe, predlagati mere, ali i smene.

U obraćanju članovima Glavnog odbora Tadić je posebnu pažnju posvetio međunarodnom položaju naše zemlje, koji je, kako je naglasio, neodvojiv od njene unutrašnje političke i ekonomske stabilnosti. Podsetio je na živu diplomatsku aktivnost Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i zaključio da danas niko ne može da ospori da je Srbija faktor stabilnosti i deo rešenja na zapadnom Balkanu, ali i da se pri tome nije odrekla ni jednog interesa zemlje.

– Za pitanje Kosova i Metohije želimo realistično, ostvarivo, kompromisno i dobro rešenje, a to je moguće integracijom zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Zbog toga iz Srbije ide glas prema evropskim poslenicima da najozbiljnije prihvate taj stav. Srbija više ne može da prihvata uslovljavanja, jer je sve traženo preuzela na sebe – i reforme zakonodavstva, izgradnju infrastrukture, podizanje standarda stanovništva, očuvanje manjina, izgradnju dobrosusedskih odnosa. Ali, ne prihvata nova uslovljavanja i to treba da znaju naši evropski partneri, zaključio je Tadić.

Na kraju svog izlaganja Boris Tadić je ukratko sažeo ključne elemente buduće državne politike: očuvati ekonomsku stabilnost zemlje, smanjiti troškove države, preusmeriti zaposlene u javnim i državnim službama na realna radna mesta, i privlačenje stranih investitora.

Glavni odbor Demokratske stranke u Subotici rad je nastavio na sednici koja je bila zatvorena za javnost.

A. I.

[objavljeno: 08/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.