Studenti: plitak džep i malo volje

Izvor: B92, 14.Apr.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti: plitak džep i malo volje

Beograd -- Studenti u Srbiji nemaju dovoljno novca da bi svoje slobodno vreme kvalitetno proveli, za loš status krive vladu, žale se na obrazovni sistem i nezaposlenost.

Smatraju da deo odgovornosti za njihov položaj snose mame i tate, za promene nisu spremni da se bore, pa na kraju, opet, najveću pomoć očekuju od roditelja, pokazali su rezultati istraživanja Kulturni život i potrebe studenata univerziteta u Srbiji.

Današnji studenti za odmor imaju jedva dva sata dnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje koriste za druženje sa prijateljima, gledanje televizije, slušanje muzike ili surfovanje internetom.

Na pitanje da li su spremni da svoj status promene, čak 70 odsto studenta odgovorilo je da nije spremno da preuzme inicijativu i angažuje se na popravljanju statusa, dok 30 odsto ispitanika nije htelo ni da odgovori na to pitanje.

Samo sedam odsto studenta, a medju njima najviše beogradskih, posećuje institucije kulture, što i nije čudno, s obzirom da skoro dve trećine srpskih studenta mesečno može da izdvoji 2.000 dinara za kulturu i zabavu, a svaki peti ima na raspolaganju do 5.000 dinara

Tek svaki deseti student troši više od 20.000 dinara, ali zanimljivo je da se ne žale da im nedostaje novac, već da kulturna ponuda nezadovoljava njihove potrebe i interesovanja.

Prema istraživanju, 83,5 odsto studenta nikada ne odlazi u muzeje, 70 odsto veoma retko posećuje galerije i istorijske spomenike, u bioskope ne ide oko 28 odsto studenata, dok trećina nikada ne uđe u pozorište. Najveći broj studenta, čak 80 odsto, čeka da im roditelji daju novac za provod, dok se samo osam odsto njih potrudi da na neki način zaradi pare za zabavu, objašnjavaju u Zavodu.

Štampa je popularna, ali televizija je ipak na prvom mestu, pošto prosečan student provodi svakog dana oko tri sata pred ekranom, pokazuje istraživanje, s tim da najčešće gledaju filmove, pa tek onda informativni program.

Po tri sata u proseku studenti posvete veb sajtovima, i to najčešće na društvenim mrežama, medju kojima je najpopularniji Fejsbuk, gde svako od njih ima prosečno 300 prijatelja. Istraživanje pokazalo da su studenti u Srbiji, iako se ne čini, pronašli idealan balans između virtuelnog druženja na internetu i živog društvenog kontakta sa prijateljima i okolinom.

U istraživanju, koje je sprovedeno krajem prošle godine, učestvovalo je 1.096 studenata sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Momci se rekreiraju, devojke se druže

Izvor: Danas, 14.Apr.2011

Studenti najviše vremena provode u rekreaciji, sedeći za kompjuterom, spavajući ili dosađujući se, dok studentkinje radije biraju druženje sa prijateljima, izlazak u grad, kafiće, klubove i odlazak u neku od institucija kulture, rezultat je istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka...

Nastavak na Danas...

Oko 80 odsto studenata u Srbiji ne posećuje muzeje

Izvor: medio.rs, 15.Apr.2011, 03:11

Studenti u Srbiji preopterećeni su obavezama na fakultetu, imaju svega jedan do tri slobodna sata dnevno koje uglavnom provode u druženju s prijateljima, gledanju televizije i slušanju muzike, dok je samo 10 odsto njih zainteresovano da unapredi svoj kulturni život.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.