Studenti najviše vremena provode u rekreaciji, sedeći za kompjuterom, spavajući ili dosađujući se, dok studentkinje radije biraju druženje sa prijateljima, izlazak u grad, kafiće, klubove i odlazak u neku od institucija kulture, rezultat je istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka – „Kulturni život i potrebe studenata univerziteta u Srbiji“ sprovedenog krajem 2010.


Slobodan Mrđa, istraživač iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kaže da studenti imaju veoma malo slobodnog vremena, a najviše je onih koji se odmaraju svega tri sata dnevno.

– Bavljenje umetnošću i odlasci u neku od institucija kulture i nisu baš omiljeni načini provođenja slobodnog vremena studenata. Oni preferiraju da dokolicu iskoriste u sportskim aktivnostima, druženje sa prijateljima, gledanju televizije ili slušanju muzike – rekao je Mrđa.

Po ovoj analizi, najveći broj studenata čeka da im roditelji daju novac, a kada bi morali da biraju najradije bi se odrekli cigareta i tehničkih uređaja, odlazaka na letovanja i zimovanja, dok bi najteže žrtvovali internet.

Kako je objasnio Kosta Andrić, direktor Kancelarije za mlade grada Beograda, studenti se najčešće provode u virtuelnom svetu, koristeći internet, Fejsbuk, Tviter, ali i druge društvene mreže.

Ana Pešikan, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, naglasila je da istraživanje, međutim otkriva i koliko studenti posećuju kulturne događaje, a koliko njih se amaterski, profesionalno ili kroz neki hobi bavi umetnošću.

– Samo pet odsto studentske populacije ne čita štampu, ali postavlja se pitanje sadržaja pročitane, dok se beletristika veoma slabo čita – rekla je Pešikan. 

Za kulturna dešavanja do 2.000 dinara

Istraživanje je pokazalo da bi se za posetu nekoj od institucija kulture opredelilo 7,1 odsto studenata. Pored nezainteresovanosti razlog tome je i činjenica da skoro dve trećine srpskih studenata može mesečno da izdvoji do 2.000 dinara za kulturne potrebe. Tek svaki peti za kulturu u zabavu ima na raspolaganju oko 5.000 dinara, a svaki deseti troši više od 20.000 mesečno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari