Izvor: RTS, 06.Jul.2009, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo Srbije i Mađarske

Mađarska za Srbiju predstavlja ulaznicu na tržište EU i u tom smislu srpska preduzeća moraju da iskoriste sve mogućnosti tog položaja, rekao premijer Cvetković na mađarsko-srpskom Biznis forumu. Razgovori sa mađarskim premijerom dodatno učvrstili dobre međususedske odnose dve zemlje, naglasio Cvetković.

Premijer Mirko Cvetković rekao je da Mađarska predstavlja jednog od strateških partnera Srbije u prioritetnim oblastima evropskih integracija i privredne saradnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja u proteklih osam godina stalno napreduje.

Mađarski premijer Gordon Bajnai izrazio je očekivanje da će od 1. januara Srbija uspeti da liberalizuje vizni režim za svoje građane za ulazak u EU i napomenuo da bi bilo dobro da se u narednom periodu osposobe i više manjih graničnih prelaza između dve zemlje.

Učestvujući na mađarsko-srpskom Biznis forumu u Budimpešti, zajedno sa mađarskim premijerom Gordonom Bajnaijem, Cvetković je rekao da Mađarska za Srbiju predstavlja ulaznicu na tržište EU i u tom smislu srpska preduzeća moraju da iskoriste sve mogućnosti tog položaja, u smislu pozitivnog iskustva njihovih partnera iz Mađarske.

Istovremeno, kako je naglasio Cvetković, Srbija za Mađarsku može predstavljati ulaznicu za tržište Rusije i Belorusije, što u uslovima smanjene globalne tražnje, može biti od vitalnog značaja.

"Razgovori sa premijerom Mađarske dodatno su učvrstili dobre međususedske odnose dve zemlje i siguran sam da će ubuduće postojati puna podrška obe vlade u realizaciji privredne saradnje", istakao je Cvetković.

S druge strane, naglasio je da je Srbija, kao i sve druge zemlje u regionu, pogođena negativnim efektima svetske ekonomske krize. Zahvaljujući stabilizacionom paketu koji Vlada Srbije sprovodi, a čiji je sastavni deo i aranžman sa MMF-om, zaustavljen je pad privredne aktivnosti i obezbeđena makroekonomska stabilnost u zemlji.

Sve investicije u infrastrukturu su vezane za Mađarsku, naglasio je Cvetković i napomenuo da naredne godine se očekuje završetak autoputa Beograd-Budimpešta, na evropskom Koridoru 10, koje će omogućiti brzo i bezbedno putovanje između dva glavna grada.

Vlada je počela investicije u energetskom sektoru, izgradnju dve termoelektrane na lignit i jedne gasne elektrane, kao i početak aktivnosti na izgradnji gasovoda "Južni tok", koji prolazi i kroz Mađarsku.

Cvetković je zahvalio mađarskom kolegi na nesebičnoj podršci tokom gasne krize, koja je na delu pokazala solidarnost među evropskim partnerima.

Poziv mađarskim privrednicima  

Modernizacija i izgradnja železničkih saobraćajnica na Koridoru 10 i investicija u plovni koridor 7, omogućiće efikasniji transport robe iz EU prema Grčkoj, Turskoj i dalje ka Aziji.

"Planiramo da naredne tri godine uložimo više od 2,5 milijarde evra u realizaciju ovih projekata, a ovu priliku bih želeo da iskoristim da pozovem mađarske kompanije da učestvuju u njihovoj realizaciji", poručio je Cvetković.

U uvodnom izlaganju na skupu privrednika u Budimpešti, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević rekao je da ekonomska saradnja Srbije i Mađarske iz godine u godinu raste, ali je to daleko ispod mogućnosti dve privrede i pozvao mađarske privrednike na intenziviranje saradnje sa srpskim preduzećima.

"Glavni cilj biznis foruma jeste da mađarske privrednike upoznamo sa prednostima koje mi nudimo investitorima i da naše privrednike povežemo sa kolegama iz Mađarske, sa ciljem povećanja izvoza naših proizvoda", rekao je Milosavljević.

Glavna prednost koju Srbija ima kao zemlja u jugoistočnoj Evropi je to što nudi investitorima saradnju u industriji, posebno u kriznim vremenima, kada je tržište jedini način da se opstane u biznisu.

Predsednik Trgovinsko industrijske komore Mađarske Laslo Parah ukazao je na deficit Srbije u trgovini sa Mađarskom, jer je susedna privreda u našu zemlju izvezla prošle godine oko milijardi evra, a uvezla robe za oko 234 miliona evra.

Može i bolje 

Srbija je na 20. mestu po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Mađarskom, a direktna ulaganja u Srbiju iz Mađarske dostigla su ukupno oko 350 miliona evra, naveo je Parah.

"Bio bih mnogo srećniji kada bi se mnogo više srpske robe nalazilo na mađarskom tržištu i kada bi Mađarska koristila mogućnosti koje Srbija ima", istakao je srpski ministar trgovine.

Milosavljević istakao je da je EU najznačajniji trgovinski partner Srbije i dodao da se ekonomski odnosi između Srbije i Mađarske, koja je članica Unije, iz godine u godinu poboljšavaju.

Potpredsednik PKS Mihajlo Vešović rekao je da su mađarske kompanije na šestom mestu po direktnim investicijama u Srbiju, ali da je, nažalost, u prvih pet meseci ove godine izvoz iz Srbije u Mađarsku opao za 30 odsto, a iz Mađarske u Srbiju za oko 50 odsto, kao posledica svetske krize.

Ministar nacionalnog razvoja i privrede Mađarske Ištvan Varga predstaviće gostima  ekonomsko i poslovno okruženje u zemlji domaćinu, a o ulozi Mađarsko-srpske trgovinsko-industrijske komore u unapređenju bilateralne poslovne saradnje govoriće predsednik mešovite komore Krištof Zatmari.

U državnom delu delegacije Srbije su ministri trgovine Slobodan Milosavljević, poljoprivrede Saša Dragin, infrastrukture Milutin Mrkonjić, energetike Petar Škundrić i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a u privrednoj delegaciji su predstavnici Privredne komore Srbije i 46 preduzeća.

Domaćin Biznis foruma je Trgovinsko-industrijska komora Mađarske. Državno-privredna delegacije Srbije posetiće srpsku Sabornu crkvu i muzej u Sent Andreji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Mađarska strateški partner (VIDEO)

Izvor: EMportal, 06.Jul.2009

Mađarska je za Srbiju strateški partner u ključnim oblastima evropskih integracija i privredne saradnje, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković na Mađarsko-srpskom biznis forumu u Budimpešti.

Nastavak na EMportal...

Viza biznisu

Izvor: Večernje novosti, 06.Jul.2009

Mađarska za Srbiju predstavlja ulaznicu na tržište EU, dok naša zemlja svom severnom susedu može da bude ulaznica za tržište Rusije i Belorusije - kazao je Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije, tokom posete Mađarskoj

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.