Stečajem varaju i zakon i kupce

Izvor: B92, 19.Mar.2013, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečajem varaju i zakon i kupce

Beograd -- Veština investitora, koji svesno ulaze u poslove sa nekretninama u nameri da prevare kupce kvadrata, nema granica.

Od kada su sudovi umreženi i imaju jedinstvenu bazu podataka, zloupotrebe sa duplim prodajama stanova svedene su na minimum.

Međutim, nesavesni investitori pronašli su način da ponovo izvrdaju zakon. Rešenje - stečaj.

Prvo se registruje firma, zatim se dobije lokacija sa urednim papirima, obezbedi se građevinska dozvola, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo PKS.

"Od kupaca se uzme novac unapred, angažuju se izvođači radova, koji će po ugovoru biti plaćeni najvećim delom u kvadratima. Otvori se gradilište, krenu radovi. A onda investitor nestane, a firma ode u stečaj, zbog dugovanja prema bankama za kredite, dobavljačima za materijal, izvođačima... Iz imovine koja završi u stečajnoj masi prvo se namire banke i država. Po pravilu, izvođači radova i kupci stanova "izvise“ za obeštećenje".

Prema procenama Privredne komore Srbije, oko 10.000 kupaca ostalo je i bez novca i bez nekretnina, pošto su firme investitori otišle u stečaj. A kratkih rukava ostali su i izvođači radova.

Jedini način da kupci izbegnu neprijatnosti i spreče pokušaj prevare je da pre nego potpišu kupoprodajni ugovor i daju novac, traže od investitora da položi bankarske garancije za dobro izvršenje posla, kada je reč o kupovini stana u pretprodaji. Naravno, najsigurnija varijanta je da se opredele za kupovinu gotovog stana, za koji će papire proveriti advokat.

"Ako nastane problem, nestane investitor, ne završi se stan u ugovorenom roku, kupac može da aktivira bankarsku garanciju i tako naplati svoja potraživanja", ističe Rodić.

"Naravno, pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora kupac mora da proveri da li je investitor već u stečaju ili se vodi predstečajni postupak. Država mora da stane na put zloupotrebama na tržištu nekretnina. Da zahteva da svaki investitor mora da ima urednu dokumentaciju, da bude vlasnik lokacije i da pre prodaje stanova položi bankarske garancije. Država treba da spreči ovakvu vrstu stečaja".

Ako je već do toga došlo, a to su sada brojni slučajevi, treba da se popiše sva imovina firme i privatna imovina njenog vlasnika, da se sprovede krivični postupak i omogući kupcima kvadrata i izvođačima radova da završe zdanja, a ne da njihovi kvadrati budu deo stečajne mase.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako sprečiti da budete prevareni kad kupujete stan

Izvor: GdeInvestirati.com, 20.Mar.2013, 09:41

BEOGRAD -  Od kada su sudovi umreženi i imaju jedinstvenu bazu podataka, zloupotrebe sa duplim prodajama stanova svedene su na minimum. Međutim, nesavesni investitori pronašli su način da ponovo izvrdaju zakon.     Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.