Šta je sve potrebno za ekonomski bum koji najavljuje Vučić?

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je sve potrebno za ekonomski bum koji najavljuje Vučić?

Kako će tačno izgledati ekonomski plan nove vlade i kako će se postizati zacrtani ciljevi? Mandatar Aleksandar Vučić danas je o toj temi govorio tek u šturim crtama. Ekonomisti upozoravaju da ključni problemi nisu rešeni, i da je za najavljeni privredni rast, godišnje potrebno sedam milijardi evra investicija.

Zlatne godine su pred nama, uveren je mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić. Najavljuje ekonomski bum 2017, kada će Srbija, kako kaže, imati najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << privredni rast u Evropi. A da bi stigla do tog cilja, Vlada mora da reši pitanje strateških preduzeća, od kojih tri zadaju najviše glavobolje.

“Za Galeniku imamo tri potencijalna kupca nadam se da ćemo to da rešimo. Onda ostaju problemi sa RTB-om i problemi sa Resavicom. I pogledajte vi sad u Resavici mi dajemo četiri milijarde godišnje za njihove plate, a njihovi ukupni prihodi su dve milijarde”, naveo je Vučić.

Takve budžetske troškove, priznaje mandatar za sastav nove više ne tolerišu ni međunarodne finansijske organizacije. Od srpske vlade očekuju da reši status dugogodišnjih gubitaša.

“MMF insisitira na tome, Svetska banka insistira na tome. Udaviše me ko zmija žabu, udaviše me! Ali to im je posao, ne žalim se ja na to”, rekao je Vučić.

Preduzeća koja funkcionišu bez podrške države, to je ono što od restrukturiranja očekuju i Svetska banka i MMF, kaže urednica magazina Biznis Radojka Nikolić. Za ponuđena rešenja, misli da su kupovina vremena.

“Jer sve to što je urađeno sa ovim preduzećima moglo je da se uradi i pre godinu dana, sva ova rešenja koja su sada ponuđena, možda bi tada bili i bolji rezultati, odnosno ne bismo još godinu dana sipali novac u bure bez dna”, ocenjuje Nikolić.

O premijerovoj najavi rasta od četiri odsto u 2017. godini, ekonomisti govore sa oprezom. Aleksandar Vlahović kaže da je moguće ostavriti ga, ali je suštinsko pitanje koliko ćemo investicija imati ove godine

“Dakle, ukupne investicije - domaće i strane, privatne i javne - budu prešle nivo od 24 odsto BDP-a, što je ako izračunamo, oko šest ili sedam milijardi evra, ako to bude bilo, mi možemo da očekujemo stopu rasta od četiri ili pet odsto”, ocenjuje Vlahović.

Važno je, naglašava Vlahović, i da Vlada realizuje kapitalne investicije, poput ulaganja u infrastrukturu, što jeste jedna od tačaka ekonomskog programa za naredne četiri godine, ali i da stvori jednake uslove za domaće i strane investitore.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ekonomski izazovi nove Vlade Srbije

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2016

Kako će tačno izgledati ekonomski plan nove vlade i kako će se postizati zacrtani ciljevi? Mandatar Aleksandar Vučić danas je o toj temi govorio tek u šturim crtama. Ekonomisti upozoravaju da ključni problemi nisu rešeni, i da je za najavljeni privredni rast, godišnje potrebno sedam milijardi...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.