Sajam: Država nezadovoljna ponudom

Izvor: B92, Tanjug, 14.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam: Država nezadovoljna ponudom

Beograd -- Ukupna ponuda konzorcijuma "Rimini" - "Verano" za kupovinu Beogradskog sajma iznosi 36,83 miliona evra, saopšteno je iz tog konzorcijuma.

Tenderska komisija tek treba da odluči o ponudi konzorciijuma Verano-Rimini

"Ponuda se sastoji od 35 miliona evra za investicije i 1,83 miliona evra ponuđenih za 70 odsto društvenog kapitala", precizirano je u saopštenju i navodi da je biznis planom predvideo obnovu i rast sajamske delatnosti, koje će doneti prihode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu i Srbiji od nekoliko stotina miliona evra godišnje.

Finansijska ponuda konzorcijuma Rimini-Verano u Ministartvu ekonomije je ocenjena kao neprihvatljiva, a istog mišljenja je i generalni direktor Beogradskog sajma Andjelko Trpković.

Predsednik konzorcijuma Sajma Rimini i Verano motorsa, koji je dao ponudu za Beogradski sajam, Lorenco Kanjoni izjavio je danas da namera ponuđača nije bila da sa cenom od 1,8 miliona evra nekoga uvredi ili provocira i da je spreman da započne pregovore sa Agencijom za privatizaciju.

"Nemamo nameru da uvredimo ili provociramo našom ponudom za privatizaciju Beogradskog sajma. Spremni smo da započnemo najuspešnije pregovore, ali prepreke nisu samo ekonomske prirode", navodi se u saopštenju Kanjonija.

Kanjoni, koji je predsednik Sajma Rimini, priznao je da je početna cena od 1,8 miliona evra za 70 odsto kapitala Beogrdskog sajma niska, ali je istakao da bi se, pored cene, pregovaralo i o "drugim aspektima koji jako utiču na procenu Beogradskog sajma".

"Posebno očekujemo odgovore u vezi sa aktuelnim preprekama, koji se tiču Beogradskog sajma, a koje u suštini menjaju njegovu vrednost. Ukoliko bi se te prepreke otklonile, svakako bismo mogli započeti razumne i konkretne pregovore", naveo je Kanjoni ne precizirajući o kakvim se prepremama radi.

On je dodao da se nada da će pregovori moći da počnu što pre jer interes ponuđača za Beogradski sajam ima "strateški karakter" i da njegovi planovi premašuje ono što je traženo tenderom.

Kanjoni je objasnio da je namera konorcijuma Rimini-Verano da poveća broj međunarodnih sajmova u Beogradu, a da bi se to postiglo, kako je dodao, "beogradska sajamska četvrt mora da postane elegantan i funkcionalan centar, osmišljen prema najvišim evropskim standardima".

Konzorcijum kompanija "Verano Motors" i "Rimini", koji je jedini konkurisao na tenderu za kupovinu 70 odsto kapitala "Beogradskog sajma" ponudio je 1,835 miliona evra, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju.

Ponuđen je i investicioni program od 35 miliona evra, a prihvaćene su i minimalne obaveze iz socijalnog programa. Kapital Beogradskog sajma procenjen je na 20,5 miliona evra, a očekivanja su bila da ponuđena cena bude približna tom iznosu.

Prema uslovima tendera, kupac će morati da nastavi sajamsku aktivnost 10 godina i da uloži najmanje 35 miliona evra, ali i ovog puta, kao i u dosadašnjim privatizacijama, uz preduzeće im se nudi i veoma atraktivno zemljište na kome će moći da se prema urbanističkom planu grade i komercijalni i prateći sadržaji.

Ministarstvo ekonomije: Ponuda za sajam neprihvatljiva

„Cena od 1,835 miliona evra, koju je ponudio konzorcijum kompanija "Verano motors" i sajam Rimini za kupovinu Beogradskog sajma, apsolutno je neprihvatljiva i ponižavajuća, ali za dalji postupak je nadležna isključivo Agencija za privatizaciju", izjavio je generalni direktor Sajma Anđelko Trpković. Trpković je kazao da sajam vredi daleko više, jer izuzetno uspešno posluje, tako da je godišnji promet povećan sa devet miliona evra u 2004. godini na 17 miliona evra u 2008. Pored toga, u poslednjih pet godina uloženo je 14 miliona evra u održavanje objekata i njihovu modernizaciju, rekao je direktor.

Sa druge strane, i u Ministarstvu ekonomije i Sajmu naveli su da je ponuda za kupovinu Beogradskog sajma neprihvatljiva. Iako se čekivalo da će jedini zainteresovani kupac - sajam Rimini i Verano - ponuditi blizu 20 miliona evra, koliko je procenjena imovina Beogradsko sajma, to se nije dogodilo.

Njihova ponuda za kupovinu 70 odsto kapitala Sajma, manja je skoro 10 puta od očekivane, a približna je prošlogodišnjoj zaradi. Naime, prema podacima Agencije za privredne registre, Beogradski sajam je u prošloj godini imao profit od 148 miliona dinara, odnosno više od jedan i po miliona evra.

Ministarstvo ekonomije je protiv prodaje Beogradskog sajma za 1,83 miliona evra, saznaje B92 u ovom ministarstvu. U Ministarstvu ističu da je ponuda neprihvatljivo niska i da očekuju da tenderska komisija odbaci ponudu. Beogradski sajam neće biti prodat za budzašto, to je čvrst stav ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. I direktor Sajma Anđelko Trpković ističe da je ponuda neprihvatljiva.

Definitivnu odluku da li će većinski vlasnik sajma postati konzorcijum Sajam Rimini-Verano doneće tenderska komisija. Bivši direktor Agencije za privatizaciju, Branko Pavlović za B92 kaže da postoji osnov da komisija odbije ponudu Verano-Riminija iako ona ispunjava sve uslove tendera.

"Tenderske procedure Agencije za privtizaciju, uvek predviđaju da kada se javi samo jedan ponuđač, Agencija moze da odustane bez bilo kakvog obaveštenja”, kaže Pavlović. "Tako da svako ko je išao na tender, znao je da ako se prijavi jedan jedini ponuđač moguće je odustati od dalje procedure, bez bilo kakve nadoknade troškova ponuđaču”, objašnjava on.

Ukoliko tenderska komijsa odluči da odbije jediniu postojeću ponudu, tender će biti poništen, a Beogradski sajam ostaće društveno preduzeće.

Bušatlija: Obustaviti prodaju

Stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže da je nedopustivo da se Beogradski sajam proda za tako malu sumu novca od 1, 835 miliona evra i negovu prodaju treba smesta zaustaviti, jer godišnje zaradi gotovo dvostruko od te sume.

Država nema mnogo izvora sredstava i Sajam bi trebalo da zadrži kao jedan od izvora, a ne da ga prodaje po svaku cenu. Pogotovu ne na tenderu sa samo jednom ponuđačem, što je nedopustivo u razvijenim demokratskim zemljama, jer prava vrednost kapitala može da se proceni samo u konkurenciji više ponuđača, istakao je Bušatlija.

Već osam godina država rasprodaje društvenu akumulaciju i sredstva potroši, umesto da ih ulaže, što je vrlo neodgovorno ponašanje prema budućim generacijama. Tako sada treba jednom dileru automobila i malom lokalnom italijanskom sajmu prodati jedan daleko ugledniji objekat u poslovnom svetu, što nije dobar posao, kaže on.

Bušatlija je ukazao da se automobilski dileri ni u jednoj državi nisu pokazali kao dobri investitori i da bi bilo bolje da se izvrši dokapitalizacija Beogradskog sajma, uz pomoć strateškog partnerstva nekog velikog međunarodnog sajma, kao što su Milanski ili Frankfurtski.

Bušatlija podseća da bi država trebalo da vodi daleko više računa o celoj državnoj imovini koju ne sme da umanjuje. On je naveo da bi javna preduzeća trebalo pretvoriti u korporacije, a zatim potražiti strateška partnerstva i razvijati menadžment i nove programe, a ne po svaku cenu sve rasprodavati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prodaja sajma – nude 1,8 dobijaju 6,5 miliona evra

Izvor: Politika, 13.Jul.2009, 23:10

Stručnjaci smatraju da država treba da odustane od prodaje, jer je nedopustivo da se za tako male pare ovo preduzeće proda konzorcijumu „Verano–Rimini” ..Radomir Živanić, vlasnik „Verana”, nije spreman da sa svojim italijanskim partnerom Sajmom „Rimini” odreši kesu...

Nastavak na Politika...

Nepristojna ponuda

Izvor: Blic, 14.Jul.2009

Konzorcijum "Sajam Rimini” – "Verano grup” ponudio je svega milion i 835 hiljada evra za kupovinu 70 odsto kapitala "Beogradskog sajma”. Ministarstvo ekonomije očekuje da će Tenderska komisija odbaciti ovu ponudu, jer je neprihvatljivo niska, a Anđelko Trpković, direktor "Sajma”,...

Nastavak na Blic...

Cena za Beogradski sajam neprihvatljiva

Izvor: S media, 14.Jul.2009

Cena od 1.8 miliona evra, koju je ponudio konzorcijum kompanija "Verano motors" i sajam "Rimini" za kupovinu Beogradskog sajma, apsolutno je neprihvatljiva i ponižavajuća, ali za dalji postupak je nadležna isključivo Agencija za privatizaciju, izjavio generelni direktor Sajma Andjelko Trpković....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.