Reforma javne uprave-transparentno i pravedno

Izvor: Akter, 03.Sep.2014, 06:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma javne uprave-transparentno i pravedno

Reforma plata u javnoj upravi biće sprovedena transparentno i pravedno, sa jedinstvenim opštim kriterijumima vrednovanja, pre svega ujednačavanjem plata za srodna znimanja

Ovo je zaključak Saveta za reformu javne uprave kome je predsedavala potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički.

Iz kabineta Udovički je saopšteno da će reforma otkloniti očigledne međusektorske nepravde, te da će postepeno menjati zarade koje treba povećati ili smanjiti za 10 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Plate u javnoj upravi u Srbiji su, ne računajući javna i državna preduzeća, najviše u regionu u odnosu na BDP i ne smanjuju se, iako su javni prihodi pali za polovinu iznosa ukupnih plata, navodi se u saopštenju.

A kao razlozi za to se uglavnom prepisuju višim platama u javnoj upravi nego u privatnom sektoru, kao i činjenici da privatni sektor malo doprinosi BDP-u.

Inače, na prvom sastanku Saveta za reformu javne uprave Udovički je predstavila Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za period od 2014-2016. i poručila da problem ne leži u prevelikom broju zaposlenih već u lošoj strukturi zaposlenih i manjku dovoljno kvalifikovanih i stručnih kadrova.

Dodaje se, međutim, da je za delotvornu državu neophodno i organizaciono restrukturiranje i smanjenje viškova.

U državnoj upravi koja je deo sistema javne uprave, uprkos intenziviranju evropskih integracija i samim tim, formiranju novih institucija, broj zaposlenih je stabilan od 2004. kada je iznosio 27.238, dok u 2014. ima 28.041 zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavila je da će njeno ministarstvo uskoro krenuti u analizu javne uprave u celini, kao i dubinske analize pojedinih podsistema.

"To je neophodno, budući da trenutno raspolažemo sa registrom zaposlenih koji, na žalost, ne obezbeđuje potpune, kvalitetne i pouzdane podatke", navedeno je u saopštenju.

Udovički je, dodaje se, predstavila viziju za uspostavljanje delotvorne države i naglasila da, kako bi se to ispunilo, mora najpre da se zna koji su ciljevi.

„Iako proces zahteva puno vremena, do kraja godine, nastojaćemo da uspostavimo obavezujuće planiranje, za koje je zadužen Republički sekretarijat za javne politike. Takođe, usvojićemo propis o strateškim i implementacionim razvojnim dokumentima, osnovama sistema strateškog planiranja i procesu definisanja javnih politika“, rečeno je na Savetu.

Udovički je dodala da zaposleni moraju da budu motivisani, ali i odgovorni, a to se postiže i reformom plata i pojačanom službeničkom odgovornošću.

Sednici su prisustvovali ministri Srđan Verbić, Zlatibor Lončar, Vanja Udovičić, Ivan Tasovac, Jadranka Joksimović, kao i državni sekretari i drugi ovlašćeni predstavnici Ministarstva finansija, unutrašnjih poslova, pravde, ministarstva za rad...

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.