Pomoć za inovacije malim preduzećima do 300.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za inovacije malim preduzećima do 300.000 evra

BEOGRAD -

Mikro i mala preduzeća u Srbiji od danas mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do 300.000 evra po projektu u oblasti tehnoloških inovacija i istraživanja, rečeno je prilikom objavljivanja javnog poziva Fonda za inovacionu delatnost na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Novac je obezbeđen u okviru Programa sufinansiranja inovacija koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA) sa 8,4 miliona evra, a sprovodi uz podršku stručnjaka Svetske banke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Program će finansirati do 70 odsto vrednosti projekta, dok kompanija učestvuje sa najmanje 30 odsto vrednosti projekta sa kojim konkuriše za sredstva iz programa", rekla je direktorka Fonda za inovacionu delatnost Ljiljana Kundaković.

Kako je navela, cilj programa sufinansiranja je da se malim preduzećima u Srbiji pomogne da uspostave saradnju sa strateškim partnerima kako bi privukli potencijalne investitore i plasirali inovacije na tržište.

Na konkursu mogu da učestvuju kompanije osnovane u Srbiji sa najviše 10, odnosno 50 zaposlenih, koje žele da ulože u tehnološke inovacije ili imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine.

U programu ne mogu da učestvuju preduzeća koja su u protekle dve godine ostvarila godišnji prihod veći od 10 miliona evra.

Ako je projekat uspešan i ostvaruje prihod, kompanija ima obavezu da do pet odsto godišnjeg prihoda ili 15 odsto od ugovora za licenciranje, a najviše 120 odsto iznosa dobijenog novca iz Programa, vrati u Fond za inovacionu delatnost.

Novac se može iskoristiti za razvoj kompanije i zarade zaposlenih, prijavu patenata i sertifikacije, razvoj poslovanja, kao i za obuku, ali ne i za renoviranje ili kupovinu zemljišta.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović istakao je značaj tog programa jer su i "Evropi i Srbiji potrebne nove ideje i zamajac koji će pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mesta".

"Sticanjem statusa kandidata, srpskim kompanijama omogućeno je da sa partnerima iz EU kroz zajedničke projekte konkurišu za program EU za nauku i inovacije 'Horizont 2020' čiji je budžet 80 milijardi evra za period 2013-2020", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malim preduzećima pomoć za inovacije do 300.000 evra

Izvor: EurActiv Srbija, 29.Mar.2012

Mikro i mala preduzeća u Srbiji od 29. marta mogu da konkurišu za sredstva u iznosu do 300.000 evra po projektu u oblasti tehnoloških inovacija i istraživanja, rečeno je na objavljivanju javnog poziva Fonda za inovacionu delatnost na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu. Na konkursu mogu da učestvuju...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Vojvođanske opštine u trci za 15 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2012, 16:41

NOVI SAD -..Opštine i gradovi u Vojvodini do 30. maja mogu konkurisati za sredstva za finansiranje projekata iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija, izjavio je danas zamenik direktora vladine kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić...Mirić je, na konferenciji za novinare,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.