Piroćanci hrane Japance paprikom

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piroćanci hrane Japance paprikom

Pirot -- Hladnjača "Lenada", jedan od retkih primera dobre privatizacije u celom okrugu, kupila je najsavremeniju opremu za preradu voća i povrća.

Investicija je vredna preko milion evra, što će im omogućiti dupliranje proizvodnje, a samim tim i izvoza. Istovremeno, biće montirane i neke nove proizvodne linije: za proizvodnju pekmeza i toplih napitaka, na primer.

Vladica Krsmanović, direktor “Lenade” u Pirotu, kaže da je prošle godine Hladnjača otkupila, isplatila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preradila i izvezla više od 4.000 tona voća i povrća, a predstojeće sezone ta cifra će najverovatnije biti duplirana.

Dugoročnim planovima firme, planira se povećanje zasada u ovom kraju i formiranje vlastitih plantaža. Sve dosadašnje investicije u adaptaciju hala i kupovinu nove opreme realizovane su iz vlastitih sredstava. Osim stalno zaposlenih, tokom kampanja firma angažuje i radnu snagu pirotske Omladinske zadruge.

"Reč je o savremenoj opremi koja je predstavljena na poslednjim sajmovima u Srbiji i Evropi i ona omogućava daleko produktivniji rad i preradu višanja, šljiva, ali i paprike. Povećanje oktupa i proizvodnje omogućava i nova sušara, ali i linije za takozvani “topli program”", kaže Krsmanović.

On naglašava da se kompletna proizvodnja izvozi u zemlje EU, o čijim prefinjenim zahtevima za kvalitet ne vredi trošiti reči, ali i u daleki Japan, gde Piroćanci izvoze papriku.

Duplirani kapaciteti zahtevaju i mnogo veće količine sirovina, odnosno voća koje pirotska Hladnjača nabavlja u celoj jugoistočnoj Srbiji. Najveće količine višanja, prošle godine kupljene su u okolini Prokuplja, Niša i Leskovca, pošto u ovom kraju nema velikih zasada ovog voća. Roba se plaća odmah nakon vaganja, tako da nema nikakvih problema sa kooperantima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Piroćanci hrane i Japance

Izvor: OkRadio.rs, 18.Apr.2014

Pirot - Hladnjača “Lenada”, jedan od retkih primera dobre privatizacije u celom okrugu, kupila je najsavremeniju opremu za preradu voća i povrća. Investicija je vredna preko milion evra, što će im omogućiti dupliranje proizvodnje, a samim tim i izvoza. Istovremeno, biće montirane i neke...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.