Izvor: B92, Tanjug, 08.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova uprava NIS-a 10. februara

Beograd -- Na skupštini akcionarskog društva Naftne industrije Srbije, 10. februara, biće imenovan nov upravni odbor te kompanije, potvrdio je za B92 ministar energetike.

Ministar Petar Škundrić kaže da će predsednik upravnog odobra biti Dmitrij Mališev, sadašnji savetnik upravng odobra "Gaspromnjefta". Odbor će imati 11 članova, šest članova iz ruske kompanije i pet srpskih predstavnika.

Iako se za dva dana očekuje imenovanje članova Upravnog odbora Naftne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << industrije Srbije, zvaničnih informacija koji će činiti Upravni odbor još nema.

Jasna Petrović, novinarka lista "Politika", porecenjuje da sastav odbora zavisi od dogovora poltičkih partija.

"Što se tiče članova upranog odobra, negde je srpska praksa da se to radilo po poltičkoj liniji, mislim da mu tu nećemo ništa menjati", očekuje ona.

"Ne mislim da je to loše. Mislim da država treba ovog puta da ima svoje predstavnike i poltičke u Upravnom odoboru, kako bi na taj način drzava kao manjinski vlasnik mogla da kontroliše odluke koje sprovodi budući vlasnik NIS-a – Gasrpomnjeft", objašnjava Petrovićeva.

Članovi upravnog odobra razmatraju finasijku, razvojnu situaciju kompanije i donose odluke. Zbog toga je veoma važno, kako ocenjuje urednica Biznis Magazina Radojka Nikolić da u upravnom odboru sede stručnajci za energetiku, jer će odluke donositi ruska strana, a srpski predstavnici neće imati mogućnost da ih preglasaju.

"Rusi će biti važan deo rada kompanije. Nama je važno da unutra budu stručni ljudi, kako bi smo znali šta se dešava u kompaniji, ali to neće biti presudno za upravljanje kompanijom, već većina ruskih glasova i stručnost ruske strane", smatra Nikolićeva.

U javnosti već se pominje da će četvoro predstavnika Srbije u Upravni odbor NIS-a delegirati Demokratska stranka, dok će jedno mesto pripasti socijalistima. Već je izvesno da predstavnici G17 plus neće biti u Upravnom odobru.

Većinu u Upravnom odboru NIS-a činiće predstavnici ruskog Gaspromnjefta, a prema pisanju nekih medija u pitanju su vrhunski stručnjaci za energetiku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova uprava NIS-a 10. februara

Izvor: Blic, 08.Feb.2009

Na skupštini akcionarskog društva Naftne industrije Srbije, 10. februara, biće imenovan novi upravni odbor te kompanije, izjavio je za B92 ministar energetike Petar Škundrić.....On je potvrdio da će predsednik upravnog odobra biti Dmitrij Mališev, sadašnji savetnik upravng odobra "Gaspromnjefta"....

Nastavak na Blic...

Nova uprava NIS-a 10. februara

Izvor: EMportal, 08.Feb.2009

Skupština akcionarskog društva Naftne industrije Srbije 10. februara će imenovati novi upravni odbor te kompanije, kaže ministar za energetiku i rudarstvo Petar Škundrić. Predsednik OU biće Dmitrij Mališev, savetnik upravnog odbora Gazpromnjefta.

Nastavak na EMportal...

Upravni odbor NIS-a 10. februara

Izvor: RTS, 08.Feb.2009

Na sednici Skupštine akcionara NIS-a 10. ferbuara trebalo bi da bude izabran novi Upravni odbor te kompanije, u kome će većina biti iz "Gaspromnjefta", rekao ministar energetike Petar Škundrić. Predsednik Upravnog odbora Dmitrij Mališev...Sednica Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije biće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.