Izvor: B92, 31.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pored sastanak OPEK-a $72

Njujork -- Nafta je poskupela preko 72 dolara za barel pred sastanak OPEK-a u Venecueli i početak sezone tornada nad Atlantikom.

Nervoza je prilična, bez obzira na to što su skladišta krcata i što je potražnja benzina ista kao prošle godine u ovo doba. Trgovci kažu da su berze osetljivije na vesti koje dižu nego na vesti koje umanjuju cene. Među vodećim međunarodnim brigama koje cene drže visoko jesu diplomatska napetost između Zapada i Irana oko atomskih ciljeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Teherana, nasilje u Nigeriji i rastuća energetska glad Kine.

Sutrašnji samit Organizacije zemalja izvoznica nafte treba da bude od priličnog značaja za dalje kretanje cena, kažu analitičari.

Predsednik Venecuele, Ugo Čavez, želi da kartel smanji produkciju - što je uobičajeni refren zemlje koja je poznata kao pobornik poskupljenja - ali drugi članovi OPEK-a, uključujući Katar i UAE, pozivaju da se ne menja zvanična proizvodna kvota grupacije od 28 miliona barela nafte dnevno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.