Nafta pored sastanak OPEK-a $72

Nafta je poskupela preko 72 dolara za barel pred sastanak OPEK-a u Venecueli i početak sezone tornada nad Atlantikom.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2006.

13:54

Default images

Nervoza je prilična, bez obzira na to što su skladišta krcata i što je potražnja benzina ista kao prošle godine u ovo doba. Trgovci kažu da su berze osetljivije na vesti koje dižu nego na vesti koje umanjuju cene. Među vodećim međunarodnim brigama koje cene drže visoko jesu diplomatska napetost između Zapada i Irana oko atomskih ciljeva Teherana, nasilje u Nigeriji i rastuća energetska glad Kine.

Sutrašnji samit Organizacije zemalja izvoznica nafte treba da bude od priličnog značaja za dalje kretanje cena, kažu analitičari.

Predsednik Venecuele, Ugo Čavez, želi da kartel smanji produkciju - što je uobičajeni refren zemlje koja je poznata kao pobornik poskupljenja - ali drugi članovi OPEK-a, uključujući Katar i UAE, pozivaju da se ne menja zvanična proizvodna kvota grupacije od 28 miliona barela nafte dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: