Izvor: B92, 14.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS ukida obavezni depozit

Beograd -- Narodna banka Srbije ukida od danas obavezni depozit za dinarske kredite koji je bio 20 odsto od iznosa kredita.

Istovremeno će depozit na devizne kredite, uključujući i kredite u dinarima indeksirane u stranoj valuti, biti povećan sa 20 na 30 odsto odobrenog zajma. Nova mera Narodne banke Srbije trebalo bi da doprinese povećanju udela dinarskih kredita u ukupnom obimu pozajmica u Srbiji i obezbedi veću stabilnost bankarskog sektora, naveo je ranije guverner NBS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radovan Jelašić.

Ovom odlukom Narodne banke Srbije olakšaće se dobijanje dinarskih kredita onim građanima koji su već dosta zaduženi, ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

Dobit banaka veća nego u 2006.

Banke u Srbiji ostvarile su u 2007. bruto dobit od 23,5 milijardi dinara, 42 odsto više nego prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Devet banaka u Srbiji je poslovalo sa gubitkom, a 26 je imalo pozitivne finansijske rezultate. Kapital banaka dostigao je 328 milijardi dinara, i u odnosu na kraj 2006. uvećan je 51,8 odsto. Na kraju godine 21 banka bila je u većinskom vlasništvu stranih akcionara, šest banaka u vlasništvu domaćih fizičkih i pravnih lica i osam banaka u većinskom vlasništvu države.

"Ko šta dobija, jasno je. Pre svega, građani koji su se dosta zadužili imaju mogućnost da koriste nove kredite da vrate neke stare obaveze i da im neki deo ostane. Ali, uglavnom na kratkoročnoj osnovi", rekao je on.

Kada je reč o dugoročnim kreditima, prema njegovim rečima, dominiraju stambeni krediti.

"Što se tiče dugoročnih kredita, 80 odsto od ukupnih kredita datih stanovništvu se odnosi na stambene kredite i tu mislim da neće biti nikakvih povoljnosti, jer će i dalje biti indeksirani u evrima odnosno deviznom klauzulom, što je logično. Jer, reč je o dugoročnim kreditima i banke ne žele da se upuštaju u rizik i da predviđaju kolika će stopa inflacije biti na duži rok", kazao je Đukić.

Sagovornik smatra da Narodna banka Srbije odlukom o smanjenju depozita za dinarske kredite, odnosno povećanjem depozita za devizne, obuzdava tražnju za kreditima.

"Narodna banka Srbije želi ovim da vrati građane u ravan dinarskog poslovanja odnosno da ih vrati ka nacionalnoj valuti. S druge strane, želi da još više učini restriktivnijim kredite koji su do sada odobravani uz deviznu klauzulu i time obuzda kreditnu tražnju stanovništva", rekao je on.

Kako su naveli u NBS, uslovi za hipotekarne kredite i pozajmice po kreditnim karticama nisu promenjeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukinut depozit na dinarske kredite

Izvor: Blic, 14.Apr.2008

Narodna banka Srbije (NBS) ukida od ponedeljka obavezni depozit za dinarske kredite koji je bio 20 odsto od iznosa zajma.....Depozit na devizne kredite, uključujući i zajmove u dinarima indeksirane u stranoj valuti, biće povećan sa 20 na 30 odsto od odobrenog zajma...Krajem marta ove godine, guverner...

Nastavak na Blic...

Dobit banaka u prošloj godini 294 miliona evra

Izvor: Poslovni magazin, 14.Apr.2008

Banke u Srbiji ostvarile su u 2007. godini bruto dobit od 23,5 milijardi dinara, odnosno 294 miliona evra, što je za 42 odsto više nego u 2006. godini, objavila je Narodna banka Srbije.Prema izveštaju o poslovanju banaka u Srbiji objavljenom na sajtu www.nbs.yu, bilansna suma bankarskog sektora na...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.