Možda i manje od 2,5 mlrd. dolara

Izvor: B92, Beta, 13.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Možda i manje od 2,5 mlrd. dolara"

Beograd -- Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da će iznos kredita koji će MMF dati Srbiji biti dogovoren u pregovorima Vlade i misije MMF-a.

"Meni se čini da je kredit od 2,5 milijardi dolara dovoljan Srbiji, mada bi mogao da se ugovori i kredit u manjem iznosu, ali će konačna cifra zavisiti od zajedničke računice Vlade i MMF-a", kazala je ona i dodala da novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće trajati kraće od 18 meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako je navela, "naše i njihove procene će biti stvar dogovora, ništa još nije rešeno, sučelićemo brojeve i videti na kraju do koje cifre će to da dovede. Da li će biti dve, 2,5 ili 1,5 milijardi to su kalkulacije naše i njihove i onda ćemo zajednički doći do krajnje cifre".

Ministarka je navela da MMF u pregovorima o sklapanju novog aranžmana neće moći da zameri Srbiji na veličini budžetskog deficita u prošloj godini, jer je u granicama dogovorenog sa tom finansijskom institucijom.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeće u Beogradu, u ponedeljak 16. marta, pregovore o sklapanju novog aranžmana sa Srbijom. Pregovori sa MMF-om trajaće desetak dana, a glavne teme će biti smanjenje rashoda budžeta i povećanje budžetskog deficita. Vlada još nije objavila koji iznos kredita će tražiti od MMF-a na osnovu novog aranžmana, ali se očekuje da ta pozajmica neće biti manja od dve milijarde evra.

"Sa MMF-om imamo dogovoren deficit budžeta od 1,75 odsto bruto društvenog prizvoda za 2009. godinu i mislim da su i oni svesni da sadašnja situacija nalaže veći deficit", kazala je Dragutinović i dodala da veruje da Srbija će od MMF-a dobiti podršku za veći deficit.

Prema njenim rečima, "definitivno će morati da se smanjuje javna potrošnja", a Vlada će učiniti sve da javni rashodi budu što je moguće manji i primereniji ekonomskoj krizi. Na pitanje da li će plate i penzije biti smanjene, ona je kazala da će to biti poslednja mera i da će učiniti sve da do toga ne dođe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni vrh o platformi za razgovore s MMF-om

Izvor: EMportal, 13.Mar.2009

Platforma za pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o novom stend-baj aranžmanu treba da bude utvrđena danas, na sastanku kom će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, vicepremijeri Božidar Đelić i Mlađan Dinkić i i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Nastavak na EMportal...

Dragutinovićeva: U pregovorima će biti utvrđen iznos kredita

Izvor: EMportal, 13.Mar.2009

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće trajati kraće od 18 meseci, a da će iznos kredita biti dogovoren u pregovorima Vlade i misije MMF-a.

Nastavak na EMportal...

Ministrica financija Srbije o novom aranžamu s MMF-om

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Mar.2009

Ministrica financija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da novi aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće trajati kraće od 18 mjeseci, a da će iznos kredita biti dogovoren u pregovorima Vlade i misije MMF-a. "Meni se čini da je ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.