Srbija

Petak, 13.03.2009.

16:16

“Možda i manje od 2,5 mlrd. dolara“

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da će iznos kredita koji će MMF dati Srbiji biti dogovoren u pregovorima Vlade i misije MMF-a.

Izvor: Beta

Default images

"Meni se čini da je kredit od 2,5 milijardi dolara dovoljan Srbiji, mada bi mogao da se ugovori i kredit u manjem iznosu, ali će konačna cifra zavisiti od zajedničke računice Vlade i MMF-a", kazala je ona i dodala da novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće trajati kraće od 18 meseci.

Kako je navela, "naše i njihove procene će biti stvar dogovora, ništa još nije rešeno, sučelićemo brojeve i videti na kraju do koje cifre će to da dovede. Da li će biti dve, 2,5 ili 1,5 milijardi to su kalkulacije naše i njihove i onda ćemo zajednički doći do krajnje cifre".

Ministarka je navela da MMF u pregovorima o sklapanju novog aranžmana neće moći da zameri Srbiji na veličini budžetskog deficita u prošloj godini, jer je u granicama dogovorenog sa tom finansijskom institucijom. "Sa MMF-om imamo dogovoren deficit budžeta od 1,75 odsto bruto društvenog prizvoda za 2009. godinu i mislim da su i oni svesni da sadašnja situacija nalaže veći deficit", kazala je Dragutinović i dodala da veruje da Srbija će od MMF-a dobiti podršku za veći deficit.

Prema njenim rečima, "definitivno će morati da se smanjuje javna potrošnja", a Vlada će učiniti sve da javni rashodi budu što je moguće manji i primereniji ekonomskoj krizi. Na pitanje da li će plate i penzije biti smanjene, ona je kazala da će to biti poslednja mera i da će učiniti sve da do toga ne dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

13 h

Podeli: