Malinari najavljuju protest za 10. septembar

Izvor: Blic, 02.Sep.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari najavljuju protest za 10. septembar

Predsednik novoosnovane Unije proizvodjača malina i drugog jagodičastog voća Dragiša Terzić najavio je danas da će 10. septembra malinari organizovati protest ukoliko se ne ispuni njihov zahtev da jedinstvena akontna cena maline za sve proizvodjače u Srbiji bude 100 dinara za kilogram.

Terzić je agenciji Beta rekao da proizvodjači malina zahtevaju i sistemsko rešavanje problema u toj poljoprivrednoj grani, kao i subvenciju za izvoz tog voća od ukupno 16 do 17 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra, s obzirom da, kao je istakao, izvoz malina državi godišnje donosi čist devizni prihod od 150 miliona evra.

"Unija je poslala pismo premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru poljoprivrede i trgovine Dušanu Petroviću sa kojima tražimo hitan sastanak", rekao je on i dodao da će u slučaju da ne bude dogovora malinari organizovati proteste u više gradova.

U Uniji se nalaze udruženja malinara iz Priboja, Prijepolja, Bajine Bašte, Užica, Ibvanijce, Novog Pazara, Kosjerića, Požege, a najavljeno je da će se pridružiti udruženja iz još pet gradova, kazao je on.

Terzić je rekao da će protesti biti mirni i naveo da je u planu i organizovanje vožnje ka Beogradu. Dodao je da se malinari neće suprotstavljati policiji. Prema njegovim rečima, sve zemlje u okruženju imaju subvencije za proizvodnju maline, kao i veliki svetski proizvodjači Poljska i Čile.

Terzić je istakao da je zbog odnosa države prema malinarima, proizvodnja tog voća u Srbiji u padu.

"Proizvodnja malina u Srbiji je 2009. godine bila 95.000 tona, dok je ove godine proizvodnja oko 65.000 tona", kazao je on.

Predsednik Unije navodi da malinari žele da se utvrdi i gde završava razlika u ceni tog voća koje na tržištu EU košta od 16 do 20 evra za kilogram, a trenutno se u Srbiji u otkupu plaća 80 evro centi.

Terzić je naglasio i da malinari u Arilju, koji su sa hladnjačarima, a uz posredovanje države, 6. avgusta dogovorili povećanje otkupne cene na 100 dinara za kilogram, još uvek nisu dobili novac, navodeći da se tamo malina plaća 90 dinara za kilogram. Prema njegovim rečima, u Srbiji se oko 80.000 domaćinstava bavi proizvodnjom maline, a da od tog posla živi oko 300.000 ljudi.

Povezane vesti: Ministarstvo: Od danas subvencionisano skladištenje malina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malinari najavljuju protest za 10. septembar

Izvor: Beta, 02.Sep.2011

BEOGRAD, 2. septembra 2011. (Beta) - Predsednik novoosnovane Unije proizvodjača malina i drugog jagodičastog voća Dragiša Terzić najavio je u petak da će 10. septembra malinari organizovati protest ukoliko se ne ispuni njihov zahtev da jedinstvena akontna cena maline za sve proizvodjače u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.