Makedonija: Evro umesto denara?

Izvor: B92, Beta, 04.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Evro umesto denara?

Skoplje -- Skopski list Dnevnik pokrenuo je javnu debatu da li Makedonija treba da uvede evro ili da nastavi da koristi nacionalnu valutu denar.

List navodi da bi za makedonske izvoznike bilo bolje da se uvede evro, ne samo zbog aktuelne ekonomske krize, nego i zbog moguće devalvacije denara.

Eksperti su podeljeni po tom pitanju i pozivaju se na preporuke Evropske monetrane unije da zemlje ne menjaju valutu ukoliko nisu za to spremne, a to se naročito odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zemlje članice ili kandidate za članstvo u EU poput Makedonije.

Stav Narodne banke Makedonije (NBRM) je da je jednostrano uvođenje evra pogrešan korak, jer ne bi bilo samostalnosti u sektoru monetarne politike što bi stvorilo više problema nego beneficija.

"Evro je povoljan za makedonske izvoznike koji su orijentisani ka evropskom tržištu. NBRM čuva devizne rezerve u dolarima što pri promeni valuta iziskuje dodatne troškove", navodi Ilija Gečev, menadžer jedne od najvećih izvoznih kompanija u zemlji.

Profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Petkovski smatra da je pozitivna strana uvođenja evra veća predvidljivost i sigurnost transakcija, a smanjio bi se rizik za preduzeća zbog devalvacije denara, dok je loša strana gubitak monetarne samostalnosti.

Rasprava o zameni denara za evro otvorena je nakon što je nedavno EU odbila zahtev Bugarske, Estonije, Litvanije i Letonije za promenu nacionalne valute u evro. Obrazloženje EU je da ove zemlje imaju fiksni kurs i prelazak na evro nije najbolje rešenje u uslovima "isključivo teške finansijske i ekonomske krize".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stampa: Podeljena misljenja o uvodjenju evra umesto denara

Izvor: Economy.rs, 04.Mar.2009

Skopski list "Dnevnik" pokrenuo je javnu debatu da li Makedonija treba da uvede evro ili da nastavi da koristi nacionalnu valutu denar.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.