Loše, lošije: Evro dogodine manji od dolara

Izvor: Mondo, 20.Jul.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše, lošije: Evro dogodine manji od dolara

Evropska valuta nastavlja da gubi vrednost prema američkoj, tako da se mnogi trgovci i finansijski stratezi "klade" da će sledeće godine evro vredeti manje od dolara.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

Dolar je u petak bio na putu da zabeleži najveći nedeljni dobitak u poslednja dva meseca, s obzirom na to da su investitori fokus usmerili na prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u od 2006. godine, koje bi trebalo da se desi do kraja godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Loša prognoza za Srbiju

Vest o daljem slabljenju evra prema dolaru je loša vest za Srbiju koja se lakomisleno zadužila i u dolarima, iako uglavnom trguje u evrima. Gotovo trećina srpskog javnog duga je nominovana u dolarima.

Dolarski indeks je zabeležio rast od 1,5 odsto u odnosu na korpu valuta u nedelji u kojoj je Dženet Jelen, predsednica američkih Federalnih rezervi (FED), naglasila da će se kamatne stope u SAD-u povećati najverovatnije tokom ove godine, dok je, sa druge strane, šef Evropske centralne banke (ECB) izjavio da bi monetarna politika Evrozone trebala da ostane "ultra labava".

Većina trgovaca i stratega računa da bi različita monetarna politika između evrozone i SAD-a mogla uticati da evro i dalje slabi, pri čemu bi se mnogi kladili da će pad biti ispod jednog dolara sledeće godine.

Foto: Screenshot/xe.com

Evro je bio na dobitku 0,1 procenat u petak, na 1,0887 dolara, što nije daleko od sedmoiponedeljnog minimuma od 1,0855 dolara koji je zabeležen preko noći, ali je i dalje više od dva procenta niži u odnosu na prošlu nedelje.

Funta je zabeležila sedmoipogodišnji maksimum u odnosu na evro, od 69,445 penija, pošto je guverner Centralne banke Engleske, Mark Karni, dao do sada najjači nagoveštaj o periodu kada će povećati kamatne stope, izjavljujući da će odluka o tome biti u fokusu pri kraju 2015. godine.

Dolar je bio u padu za oko 0,1 procenat u odnosu na jen u poređenju s prethodnim danom, nakon što je zabeležio jednomesečni maksimum od 124,235 jena, ali je i dalje bio na putu da ostvari dobitke veće od jednog procenta ove nedelje.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Evro sledeće godine slabiji od dolara

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015

Evropska valuta nastavlja da gubi vrednost prema američkoj, tako da mnogi trgovci i finansijski stratezi smatraju da će sledeće godine evro vredeti manje od dolara...Dolar je u petak bio na putu da zabeleži najveći nedeljni dobitak u poslednja dva meseca, s obzirom na to da su investitori fokus...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.