Iran neće da prodaje naftu za dolare

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran neće da prodaje naftu za dolare

Iran je saopštio da namerava da odustane od prodaje nafte za dolare, prenosi Rojters pozivajući se na izvor u Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji. Ovakva odluka povezuje se sa namerom Irana da se oslobodi uticaja američke valute.

Prema podacima britanske agencije, Teheran namerava da račune za izvoz nafte ispostavlja u evrima.

Rojters navodi da je reč o ugovorima s francuskom kompanijom Total, španskom korporacijom "Cepsa" i "Litaskom", trgovinskim ogrankom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Lukoila".

- U naše fakture ćemo uneti tačku da kupci naše nafte moraju da nam plaćaju u evrima u dolarskoj protivvrednosti u momentu isporuke sirovine - naveo je izvor.

Rojters navodi da vlasti Irana nameravaju da u evropskoj valuti vrate finansijske aktive zamrznute usled sankcija, čija je vrednost izražena u dolarima - 100 milijardi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.