HBIS grupa u Železari - godinu dana posle

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"HBIS grupa" u Železari - godinu dana posle

Nakon godinu dana poslovanja u Srbiji kompanija "HBIS grupa" dostigla je rekordnu prodaju finalnih čeličnih proizvoda i dobre finansijske rezultate od prodaje, saopštila je ova kompanija.
Rukovodstvo "HBIS grupe" ispunilo je obećanje dato predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, 19. juna 2016. godine, prilikom njegove posete fabrici u Smederevu, piše u saopštenju.

Kako podsećaju iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove kompanije, kineski predsednik je tada rekao da će se lično potruditi da ovaj projekat bude uspešan i postane model saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
"Uveren sam da će udruženim snagama i povećanom konkurentnošću smederevska kompanija povratiti svoju vitalnost i time ostvari uticaj na povećanje broja radnih mesta, poboljšanje životnog standarda i prosperitet čitave zemlje", izjavio je tom prilikom predsednik Si, podseća HBIS grupa.
Projekat Železare imao je podršku kako kineske, tako i srpske vlade i on ujedno predstavlja odgovor "HBIS grupe" na inicijativu "Jedan pojas - jedan put", saopštava ova kompanija i podseća da je zvanično preuzela upravljanje poslovanjem Železare u Smederevu 30. juna 2016. godine, a pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora, 18. aprila 2016. godine, dato je obećanje da će ovu fabriku učiniti najkonkurentnijom Železarom u Evropi.
"Po preuzimanju fabrike napravljena je precizna dijagnoza opreme, tehnologije, informacija i procesa, koji su rezultirali kontrolom troškova, poboljšanjem procesa i raspodelom globalnih resursa. Za samo pola godine, zahvaljujući dobrom timu menadžera, ulaganjima u tehnologiju i modernizacijom proizvodnih pogona kroz investicije u vrednosti od 140 miliona dolara, zaustavljen je trend sedmogodišnjih gubitaka", piše u saopštenju.
Rezultat toga je, dodaje se, porast proizvodnje gvožđa, čelika i finalnih proizvoda od čelika za oko 55 odsto i u decembru 2016. prvi put je ostvaren profit.
Kompanija tokom 2017. godine zauzima drugo mesto na listi najvećih srpskih izvoznika.
U drugu godinu svog poslovanja ulazi sa novim ulaganjima u proizvodnu opremu i objekte u vrednosti od oko 150 miliona dolara. Modernizacijom fabrike i ulaganjem u poboljšanje energetske efikasnosti i životnu sredinu HBIS želi da unapredi fabriku i time obezbedi bolju budućnost za preko 5.000 zaposlenih, kao i za članove njihovih porodica", piše u saopštenju.
I zaposleni su zadovoljni kineskim poslodavcem. Najvažnije im je to što se poštuje Kolektivni ugovor - plata se povećava dogovorenom dinamikom, otpuštanja nema, a zapošljavaju se i novi radnici u proizvodnji. 
"Razagovaramo o svim tekućim problemima, kada ih ima rešavamo u hodu. Jedna mirna atmosfera, radna atmosfera mislim da nismo u skorije vreme imali više sirovina za obradu. U ovoj godini jedan ne mali broj ljudi iz fabrike sa svih nivoa od proizvodnih radnika do menadžera idu na jednu vrstu obuke u Kinu da budu dve do tri nedelje tamo", kaže predsednik Samostalnog sindikata "HBIS Srbija" Siniša Prelić. 
Predsednik ASNS-a, "HBIS Srbija" Saša Čolić kaže da se stvari menjaju na bolje.
"To se vidi i u ponašanju menadžmenta i u ponašanju radnika i pristupu zaposlenih svojim radnim zadacima. Očekujemo sada investcije na glomerizaciji i u još nekim pogonima tako da se pojedine stvari automatizuju, neki procesi i da to dovede do kvalitetnijih proizvoda i do naše veće konkurentnosti na tržištima", dodaje Čolić.
Železara je drugi najveći izvoznik u Srbiji - samo prošlog meseca prodali su 120.000 tona čeličnih proizvoda i zaradili 77 miliona dolara.
"Ono što je dobro raste proizvodnja, raste izvoz, najavljuju se investicije i ono što je najvažnije te nove investicije u tehnologiju bi trebalo da obezbede održavanje zaposlenosti. Imajući u vidu to što je Kina globalni lider u proizvodnji čelika to što su došli u smederevsku Železaru obećava budućnost u decenijama koje dolaze", smatra Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hestil: Godinu dana posle - rekordna prodaja i dobri rezultati

Izvor: Blic, 19.Jun.2017

Kompanija "HBIS grup Srbija ajron end Stil" (Hestil) ostvarila je, nakon godinu dana poslovanja u Srbiji, rekordnu prodaju finalnih čelicnih proizvoda i dobre finansijske rezultate od prodaje..."Tokom 2017. godine, kompanija zauzima drugo mesto na listi najvećih srpskih izvoznika, a u drugu godinu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.