Gasprom Evropi: Isporuke neizvesne

Izvor: B92, 03.Mar.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom Evropi: Isporuke neizvesne

Moskva/Kijev -- Ruski gasni div Gasprom objavio je danas da ne odbacuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi zbog političke situacije u Ukrajini.

Gasprom je istakao da nastavlja s ulaganjima u izvozno orijentisane poslove, kao što je Južni tok, izvestili su ruski mediji.

"Tinjajuće političke napetosti u Ukrajini, koje dodatno pogoršava nezavidna ekonomska situacija, mogle bi prouzrokovati poremećaje u isporukama gasa Evropi", prenosi Itar-tas, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivajući se na Gaspromove poslovne izveštaje.

Iz Gasproma ujedno poručuju da će uložiti maksimalne napore kako bi smanjili rizike po izvoz, preneo je portal Seebiz.

"Nastavićemo da ulažemo u ostale izvozno orijentisane projekte, poput Južnog toka, i pojačaćemo proizvodnju tečnog gasa i izvoznih kapaciteta. Povećavamo takođe naš pristup podzemnim kapacitetima za skladištenje gasa u Evropi", dodaje se.

Rusija trenutno isporučuje Ukrajini gas prema dogovoru, uprkos tome što Kijev ne podmiruje svoje dugove, ističe finansijski direktor Gasproma, Andrej Krugljov.

Portparol Gasproma Sergej Kuprijanov ranije je kazao da bi ruska kompanija mogla da otkaže popust na cene gasa Ukrajini zbog duga koji je u međuvremenu dostigao 1,5 milijardi dolara. Taj iznos uključuje dug za prošlogodišnje, ali i za aktuelne isporuke gasa, navode ruski mediji.

Rusija je bila spremna da odobri Kijevu 33 odsto popusta na cene gasa, ali je taj dogovor propao nakon protesta u Ukrajini.

Ukrajina povećala uvoz gasa iz Rusije

Ukrajina je u nekoliko poslednjih dana povećala uvoz ruskog gasa, rekao je danas portparol kompanije Ukrtransgas, koja ima monopol na transport gasa u Ukrajini.

Kompanija je danas, kako prenosi Rojters, takođe precizirala da se transport ruskog gasa preko Ukrajine obavlja kao i obično.

Saopštenje je dato nakon što je Moskva upozorila da bi susednoj zemlji mogla da prestane da daje popust na cenu gasa.

Finansijski direktor Gasproma Andrej Kruglov je danas upozorio da bi kompanija mogla da poveća cenu gasa za Kijev posle prvog tromesečja. Situacija sa plaćanjem je nesigurna. Ukrajina plaća, ali ne tako dobro kako bismo hteli, saopštio je Kruglov. Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu se, prema njemu, obavlja normalno.

"Udvostručili smo uvoz gasa iz Rusijie. U subotu (1. marta) smo uvezli 45 miliona kubnih metara gasa, u poređenju sa 20 miliona istog dana prošle godine", naglasio je portparol Ukrtransgasa.

Neimenovani izvor iz oblasti ruskog gasa rekao je agenciji Rojters da je ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas prošle sedmice u sredu uvezla 27,6 miliona kubnih metara gasa. U četvrtak je uvoz povećala na 45,8 miliona, a u petak na 60 miliona kubnih metara.

Rojters je, pri tome, u utorak prošle nedelje, pozivajući se na izvore u energetskoj industriji, naveo da Naftogas radikalno smanjuje uvoz ruskog gasa i to sa prvobitnih 147 miliona kubnih metara dnevno, za petinu.

Naftogas i Gasprom su odbili da se izjasne o razlozima povećanja isporuka.

Prema analitičarima, Kijev se trudi da dobije što veću količinu gasa za što nižu cenu. Ukrajina, posle masovnih protesta, ima proevropsku vladu, što je naljutilo Moskvu, koja je upozorila da bi Kijev mogao da ostane bez popusta na gas, s obzirom na neplaćen dug za već isporučen gas.

Rusko-ukrajinski odnosi koji se odnose na isporuku gasa su važni za Evropu, koja uvozom ruskog gasa pokriva oko četvrtine svojih potreba za tim energentom, podseće Rojters.
Pogledaj vesti o: Gasprom,   Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gasprom upozorava da su mogući poremećaji u isporuci gasa Evropi

Izvor: Blic, 03.Mar.2014

Ruski gasni div Gasprom objavio je danas da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi zbog političke situacije u Ukrajini, ali i da nastavlja s ulaganjima u izvozno orijentisane poslove, kao što je Južni tok, izvestili su ruski mediji. .."Tinjajuće političke napetosti u Ukrajini,...

Nastavak na Blic...

Rusi zavrću gas Evropi?

Izvor: Kurir, 04.Mar.2014, 07:32

Nije isključena mogućnost poremećaja isporuke plina evropskim zemljama zbog političke situacije u Ukrajini, saopštio ruski „Gasprom“..MOSKVA - Ventil je u ruskim rukama...Ruska državna kompanija „Gasprom“ upozorila je juče da nije isključena mogućnost poremećaja isporuke gasa Evropi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.