Fiskalni savet: Javni dug u maju 74,5 odsto BDP-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Javni dug u maju 74,5 odsto BDP-a

Fiskalni savet Srbije saopštio je danas da je javni dug u maju porastao za 60 miliona evra, pa je na kraju tog meseca iznosio 74,5 odsto BDP-a i očekuje da će se na kraju juna dug spustiti na 74 odsto BDP-a.

Fiskalni savet, u Izveštaju za maj, precizira da je na kraju tog meseca javni dug iznosio 24,5 milijarde evra.

Relativno nizak deficit u prvih pet meseci i smirivanje kretanja deviznih kurseva, kako je navedeno, doprineli su usporavanju rasta javnog duga u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nekoliko meseci.

"U junu očekujemo blago smanjenje duga opšte države za oko 150 miliona evra i na kraju meseca iznosiće oko 74 odsto BDP-a", ističe Savet.

Moguće je, kako navode, da smanjenje javnog duga bude i veće zbog slabljenja američkog dolara u odnosu na evro.

"Aktuelna kretanja na tržištu ukazuju na to da bi dolar u junu mogao da oslabi u odnosu na evro za jedan do dva odsto, što bi dodatno smanjilo dug za oko 150 miliona evra", navodi Savet.

Prema izveštaju tog tela, ukupan dug opšte države je od početka godine povećan za 1,3 milijarde evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Fiskalni savet: Javni dug u maju 74,5 odsto BDP, deficit 5,1 milijardi dinara

Izvor: Blic, 29.Jun.2015

Fiskalni savet Srbije saopštio je danas da je javni dug u maju porastao za 60 miliona evra, pa je na kraju tog meseca iznosio 74,5 odsto BDP-a i očekuje da će se na kraju juna dug spustiti na 74 odsto BDP-a...Fiskalni savet, u Izveštaju za maj, precizira da je na kraju tog meseca javni dug iznosio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.