EU razmatra ideju o InterRail kartama za 18-godišnjake

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Okt.2016, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU razmatra ideju o InterRail kartama za 18-godišnjake

STRASBOURG - Europska unija u utorak je rekla da razmatra ideju o tome da svi 18-ogodišnjaci u Europi dobiju InterRail kartu kako bi mogli mjesec dan besplatno putovati po kontinentu i bolje ga upoznati.

"Komisija čvrsto podupire ideju da se to pitanje treba razmotriti", rekla je povjerenica za promet Violeta Bulc zastupnicima u Strasbourgu, dodajući da bi takva ideja dala poticaj mladima da koriste prijevozna sredstva s niskom emisijom stakleničkih plinova.

InterRail >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << karta košta između 20 eura i 400 eura ovisno o tome koliko putovanje traje i koje su zemlje pokrivene.

Bulc kaže da su mnoga pitanja još otvorena kada se radi o provedbi sheme o podjeli besplatnih karata mladima, a među njima je i dogovor različitih željezničkih kompanija.

Oko 300.000 mladih koristi svake godine InterRail karte kako bi putovali po Europi, kaže Bulc.

Pokrenuta 1972., InterRail karta je inicijalno bila namijenjena mladima ali danas do nje mogu doći sve dobne skupine.

Zastupnici ljevice ranije su već iznijeli prijedlog o darovanju tih karata mladima, a njemački konzervativni zastupnik Manfred Weber, čelnik EPP-a, nedavno je ponovio taj prijedlog.

"Europa nije samo tehnokratska politika", rekao je.

"Ona je i spajanje ljudi. Moramo ponovno učiniti da mladi postanu entuzijasti kada se radi o Europi".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Imate 18 godina? Putujte džabe po Evropi

Izvor: B92, 05.Okt.2016

EU razmatra ideju da svim osamnaestogodišnjacima u Evropi podeli InterRail kartu kako bi mogli besplatno da putuju po kontinentu mesec dana..."Komisija čvrsto podržava ideju da to pitanje treba da se razmotriti", rekla je poverenica za saobraćaj Violeta Bulc zastupnicima u Strazburu, dodajući da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.