ECB: Upumpavanje EUR kreće 9. marta

Izvor: B92, 05.Mar.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB: Upumpavanje EUR kreće 9. marta

Evropska centralna banka počeće 9. marta program podsticaja otkupom obveznica u vrednosti od 60 milijardi evra mesečno, izjavio je predsednik ECB-a Mario Dragi.

"Počećemo da 9. marta kupujemo obveznice denominovane u evrima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu. Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine", izjavio je Dragi.

Dragi je na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nikoziji, gde je održan sastanak banke, rekao da je ECB povećala prognozirani rast u evrozoni ove godine na 1,5 sa jedan odsto.

Na sastanku u Nikoziji ECB je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto.

Cilj programa otkupa državnih i privatnih obveznica, koji će trajati do septembra 2016. godine, jeste da se podstakne posustala ekonomija zone evra.

ECB se u januaru odlučila za program tzv. kvantitativnog popuštanja sledeći američku Upravu za federalne rezerve (FED), kao i Banku Engleske i Banku Japana. FED je kupovinom obveznica između 2008. i 2014. omogućio snažan oporavak američke privrede.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ECB počinje otkup državnih obveznica

Izvor: Capital.ba, 05.Mar.2015

NIKOZIJA, Evropska centralna banka /ECB/ saopštila je danas da će u ponedjeljak, 9. marta, pokrenuti program otkupa državnih obveznica, u nadi da će upumpavanjem gotovine u ekonomiju evrozone podstaći njen rast i inflaciju. ECB planira da vrši otkup obveznica najmanje do septembra 2016. godine. Banka...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.