Svet

Četvrtak, 05.03.2015.

15:21

ECB: Upumpavanje EUR kreće 9. marta

Evropska centralna banka počeće 9. marta program podsticaja otkupom obveznica u vrednosti od 60 milijardi evra mesečno, izjavio je predsednik ECB-a Mario Dragi.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug AP

"Počećemo da 9. marta kupujemo obveznice denominovane u evrima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu. Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine", izjavio je Dragi.

Dragi je na konferenciji za novinare u Nikoziji, gde je održan sastanak banke, rekao da je ECB povećala prognozirani rast u evrozoni ove godine na 1,5 sa jedan odsto.

Na sastanku u Nikoziji ECB je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto.

Cilj programa otkupa državnih i privatnih obveznica, koji će trajati do septembra 2016. godine, jeste da se podstakne posustala ekonomija zone evra.

ECB se u januaru odlučila za program tzv. kvantitativnog popuštanja sledeći američku Upravu za federalne rezerve (FED), kao i Banku Engleske i Banku Japana. FED je kupovinom obveznica između 2008. i 2014. omogućio snažan oporavak američke privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

18 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

1 d

Podeli: