Izvor: B92, 30.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor: Koristi od Gaspromnjefta

Beograd, Novi Sad -- Generalni direktor NIS-a kaže za B92 da će "Gaspromnjeft" omogućiti stabilnost i razvoj. Izbor novog rukovodstva NIS-a čim stigne uplata od 400 miliona evra.

Generalni direktor NIS-a Miloš Saramandić očekuje da će prelazak te kompanije u većinsko vlasništvo ruskog "Gaspromnjefta" omogućiti uredno snabdevanje i stabilnost tržišta Srbije i regiona naftom i naftnim derivatima.

Saramandić je za B92 rekao da je kupoprodajnim ugovorom predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da novo rukovodstvo NIS-a bude imenovano čim bude uplaćeno 400 miliona evra.

Ugovorom o kupoprodaji NIS-a predviđeno je da ruski predstavnik ima većinu članova u upravnom odboru i Skupštini preduzeća, dok će srpska strana imati većinu u nadzornom odboru.

Prema rečima generalnog direktora NIS-a Miloša Saramandića, iako se menja vlasnik 51 odsto akcija, u samom poslovanju kompanije neće se mnogo toga menjati, planovi razvoja i dalje ostaju isti.

Srpska strana će imati pet predstavnika u upravnom odboru, zastupnike 49 odsto akcija u skupštini, a Zakonom o privednim društvima definisan je i nadzorni odbor gde će srpska strana imati predsednika i većinu članova.

Na taj način će se vršiti direktna kontrola sprovođenja ugovora između "Gaspoma” i NIS-a.

Saramandić kaže da je sa ruskom stranom već tokom pregovora bilo reči i o razvojnim planovima i investicijama, kako bi se nadoknadilo propušteno vreme i ojačala pozicija NIS-a na tržištu u regionu.

Gasprom je vlasnik najvećih rezervi sirove nafte i priodnog gasa, što će omogućiti uredno snabdevanje naftom i gasom. Očekujemo stabilnost tržišta i poboljšanje uslova snabdevanja srpskog trzista, ali i tržišta regiona naftom i naftnim derivatima, kaže on.

Kako navodi Saramandić, otvaranjem tržišta za slobodni uvoz derivata, nakon ukidanja uredbe o uvozu sirove nafte i derivata, kako je to predviđeno Cefta sprorazumom, stvoriće se uslovi za liberalizaciju tržišta i NIS mora dočekati taj trenutak spremno, kako bi proizvodio benzin i dizel u Euro 5 kvalitetu i kako bi mogao tržišno da se takmiči za državama u regionu.

Generalni direktor NIS-a kaže da je u kompaniji sve spremno za dolazak predstavnika "Gasproma", a da će imenovanje novog menadžmenata biti odmah po uplati sume od 400 miliona evra.

Za očekivati je da to bude u narednih par dana, znači, vrlo brzo, navodi Saramandić.

Krajem prošle godine, Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NIS-a ruskoj državnoj kompaniji za 400 miliona evra, kao i dokumente o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Prema tom ugovoru, Gaspromnjeft ima obavezu i da u NIS uloži najmanje 547 miliona evra.

Škundrić: Transfer novca u toku

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao je da je u toku proces prenosa finansijskih sredstava iz "Gaspromnjefta" za NIS.

On je naveo da će novac "sigurno biti uplaćen ako ne danas, onda u ponedeljak".

Škundrić je u izjavi potvrdio da će novac za NIS u iznosu od 400 miliona evra sigurno biti uplaćen u tom roku i objasnio da je "reč o tehničkim pitanjima da se steknu uslovi za najmanje bankarske troškove pri prenosu tih finansijskih sredstava".

Ministar je najavio da će u narednih 10 dana skupština akcionara NIS-a izabrati Upravni odbor od 11 ljudi, od kojih će šest biti iz "Gaspromnjefta", a pet iz NIS-a.

"Time će biti stvoreni uslovi za početak kapitalnih ulaganja u NIS i u naredne četiri godine biće investirano oko 550 miliona evra", rekao je.

Škundrić je najavio nove investicione zahvate u oblasti energetike jer je to, kako je rekao, najbolji odgovor na ekonomsku krizu.

On je naveo da će u narednih 15 dana Vlada Srbije doneti novi paket mera za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize, koje će biti usmerene na infrastrukturne zahvate, a obuhvatiće i oblast energetike.

"Naša je želja da kroz otvaranje velikih javnih radova zaposlimo što veći broj ljudi u Srbiji jer samo stavaranjem novih vrednosti možemo da izađemo iz krize", oceno je Škundrić.

On je pohvalio paket mera za ublažavanje efekata svetske finansijske krize koji je Vlada juče donela i dodao da je njihova vrednost u tome što će obezbediti jeftinije kredite kao podršku preduzećima da bolje funkcionišu u vreme krize.

"To je i podrška domaćim proizvodima, kao i građanima kroz određeno smanjenje kamata da bi mogli da povećaju kupovnu moć za domaće proizvode", kazao je on.

Škundrić je ocenio da je koncept vladinih mera dobar jer ne predviđa budžetska davanja, a obezbeđuje pomoć države bankarskom sistemu kako bi bio dovoljno jeftin za privredne subjekte.

S druge strane, naveo je, odvojena su i sredstva koja će stimulisati nova zapošljavanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvodina čeka svoje novce

Izvor: Danas, 29.Jan.2009, 21:37

Od kako je srpski ministar energetike Petar Škundrić najavio da će 400 miliona evra kao naknada za većinski paket Naftne industrije Srbije ovih dana biti uplaćeno na državni račun, u Srbiji traje licitacija šta bi bilo najbolje učiniti sa tim novcem. Utoliko pre što je reč o ubedljivo najvećoj...

Nastavak na Danas...

Novo rukovodstvo NIS-a po uplati iz Gasproma

Izvor: Mondo, 30.Jan.2009

Generalni direktor NIS-a Miloš Saramandić izjavio je da je kupoprodajnim ugovorom predviđeno da novo rukovodstvo NIS-a bude imenovano čim ruska strana bude uplatila 400 miliona evra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.