Izvor: B92, 20.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar i dalje slabi

Frankfurt, Beograd -- Narodna banka Srbije prodala je 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa dinara.

Na osnovu prepodnevne trgovine, formiran je indikativni kurs od 88,4535 dinara za evro. To znači da je dinar slabiji za skoro jedan odsto u odnosu na današnji zvanični kurs.

Narodna banka Srbije je od početka novembra, zaključno sa današnjom intervencijom, prodala 162 miliona evra, a tokom oktobra je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervenisala sa 269 miliona evra da bi povećala promet na tržištu i sprečila prevelike dnevne oscilacije.

Ove godine evro je najslabiji bio 7. avgusta, kada je njegov srednji kurs bio 75,7543 dinara, a najjači je danas - 87,6006 dinara.

Devizni kurs se formira na međubankarskom tržištu, a primenjuje se od 8 sati narednog radnog dana.

Jelašić: Finansijski sistem će ostati stabilan

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas u Frankfurtu da očekuje da finansijski sistem u Srbiji i u narednom periodu ostane stabilan.

Jelašić je, učestvujući na tradicionalnom skupu Evropska nedelja finansija, koji se održava od 17. do 21. novembra u Frankfurtu, rekao da je Srbija, znajući da nema štit u vidu Evropske monetarne unije, čak ni Evropske unije, koristila uspešna vremena da se pripremi za ona teža, koja su sada nastupila.

On je, kako je saopštila Narodna banka Srbije, podsetio da su upravo one mere monetarne politike koje su oštro kritikovane u protekle 3-4 godine, omogućile veoma dobru zaštitu za period niže likvidnosti i manjka kapitala.

"Narodnoj banci Srbije je moralo biti uplaćeno 40 odsto sredstava po osnovu štednje i 45 odsto za pozajmice iz inostranstva. Takođe, zbog velikog iznosa repo hartija NBS, održana je visoka stopa likvidnosti bankarskog sektora od oko 31 odsto, dok je stopa adekvatnosti kapitala oko 26 odsto", rekao je Jelašić na današnjoj panel-diskusiji koja je bila posvećena uticaju finansijske krize na Centralnu i Istočnu Evropu.

Guverner je naveo da je Narodna banka Srbije održala fleksibilan devizni kurs koji je ove godine fluktuirao u rasponu od oko plus-minus 10 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar nije spaslo 500 miliona evra

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2008

Domaća moneta nastavila da se strmoglavljuje na deviznom tržištu i u petak dostiže magičnu kotu - 90. NBS ponovo intervenisala sa dodatnih 30 miliona evra, ali bezuspešno

Nastavak na Večernje novosti...

Jedan evro sutra će vredeti 88,29 dinara

Izvor: EMportal, 20.Nov.2008

Dinar će sutra oslabiti za 0,78 odsto i zvanični srednji kurs će biti 88,2883 dinara za evro, što je najniža vrednost domaće valute od početka godine.

Nastavak na EMportal...

Narodna banka intervenisala sa 40 miliona evra

Izvor: EMportal, 21.Nov.2008, 18:37

Narodna banka Srbije saopštila je da je interevenisala sa 40 miliona evra da bi sprečila preveliku oscilaciju kursa dinara.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.