Ćirić pomaže privredi i građanima

Izvor: S media, 12.Maj.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić pomaže privredi i građanima

Nebojša Ćirić najavio atraktivnu meru koja će pomoći privredi i građanima koji traže posao. Predožena mera bila bi uvod u promenu sistema u smislu poreza i doprinosa koji se plaćaju na zarade, najavio je Ćirić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izrazio je jutros očekivanje da će se na današnjoj sednici Vlade Srbije, a najkasnije sledećeg četvrtka, dnevnom redu naći atraktivna mera koja će pomoći privredi i građanima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << traže posao.

Reč je o meri koja direktno pogađa jedan od akutnih i gorućih problema domaće privrede i ekonomije, a to je velika stopa nezaposlenosti i kojom se omogućuje zapošljavanje novih ljudi i pomaže ljudima koji traže posao ili rade "na crno", izjavio je Ćirić RTS-u.

Ćirić je najavio da će ta mera biti na period od 12 meseci, a važiti isključivo za privatni sektor, odnosno za privatne poslodavce i privatne preduzetnike.

Ukoliko se ova mera pokaže uspešnom ona bi bila uvod u promenu sistema u smislu poreza i doprinosa koji se plaćaju na zarade, najavio je Ćirić.

Poslodavci koji zaposle nove ljude, koji do sada nisu radili, ili su radili u sivoj zoni, biće oslobođeni u smislu poreza na zarade i doprinosa od preko 50, a u nekim slučajevima i više od 60 procenata, najavio je Ćirić, dodajući da bi na taj način poslodavci biti stimulisani da počnu da zapošljavaju ljude.

Ćirić očekuje da Uredba sadrži i kontrolni mehanizma i vodiće se računa o tome da svaka firma koja prijavi novozaposlene dobije ovu vrstu subvencija u smislu oslobođenja.

"Ako ste, primera radi, u februaru i martu imali 100 zaposlenih u određenom preduzeću, zaposlili pet, svih 12 meseci moraćete da imate brojno stanje vaših zaposlenih tačno 105 ljudi", ilustrovao je Ćirić.

On je najavio da će to kontrolisati Nacionalna služba i Poreska uprava i određene inspekcije. Predviđeni su penali ukoliko dođe do promene tog broja, odnosno plaćanje svih poreza i doprinosa, od čijeg plaćanja je bilo oslobađenje sa dodatnim troškom inflacije, a ukoliko se to ne plati na vreme i sa zateznom kamatom.

Ćirić je upozorio da je u poslednjih godinu dana opao broj zaposlenih za 90.000.

Govoreći o meri za registar diskvalifikovanih lica, on je rekao da je cilj da se onima koji su bili do sada, pogotovu direktori i vlasnici, involvirani u malverzacije i nezakonito poslovanje i zloupotrebu službenog položaja, zabrani da se više bave upravljanjem preduzeća.

Ministar Ćirić: U FAS stiže nova oprema

Ćirić: Zakoni će olakšati poslovanje u Srbiji

Ćirić: Zahvaljujući podsticajima otvoreno 170 firmi

Jedna od mera o kojoj se razgovara u Vladi i sa Narodnom bankom je i mera za reprogram obaveza privredi, istakao je Ćirić, dodajući da se nastoji da u delovima Srbije u kojima postoje visoke stope nezaposlenosti podstaknu investicije i njihov privredni razvoj.

Upitan o 11 novih opština koje će moći da računaju na status grada od posebnog značaja, Ćirić je odgovorio da je ideja je da se "targetiraju" gradovi i opštine koji imaju visoke stope nezaposlenosti i koji su ili nekada bili veliki industrijski centri ili imaju potencijal da to budu. On je ukazao na gradove u kojima je stopa nezaposlenosti premašila 20, 30 ili dostigla skoro 40 odsto nezaposlenosti, kao što je slučaj u Novom Pazaru, izrazivši očekivanje da će u naredne dve nedelje i ta mera biti usvojena na vladi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Realna obećanja ili marketing?

Izvor: RTV Pink, 12.Maj.2011

Ćirić najavio atraktivnu meru pomoći privredi i građanima . . . Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izrazio je jutros očekivanje da će se na današnjoj sednici Vlade Srbije, a najkasnije sledećeg četvrtka, dnevnom redu naći atraktivna mera koja će pomoći privredi i građanima...

Nastavak na RTV Pink...

Uskoro olakšice poslodavcima

Izvor: RTS, 12.Maj.2011

Uredba Vlade Srbije koja predviđa da poslodavci koji zaposle nove ljude budu oslobođeni poreza i doprinosa do 60 odsto treba da bude usvojena najkasnije do sledećeg četvrtka, rekao ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić...Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić...

Nastavak na RTS...

Uskoro odluka Vlade Srbije o smanjenu poreza i doprinosa na zarade

Izvor: Capital.ba, 12.Maj.2011

BEOGRAD, U narednih nedjelju dana Vlada Srbije treba da se usaglasi s prijedlogom Ministarstva za ekonomiju da u narednih godinu dana porezi i doprinosi za nove zaposlene sa sadašnjih oko 60 budu smanjeni na 30 odsto, izjavio je za novi broj Ekonom:easta ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić. Kako...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.