Читај ми!

Uskoro olakšice poslodavcima

Uredba Vlade Srbije koja predviđa da poslodavci koji zaposle nove ljude budu oslobođeni poreza i doprinosa do 60 odsto treba da bude usvojena najkasnije do sledećeg četvrtka, rekao ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić očekuje da će uskoro na dnevnom redu Vlade Srbije biti usvojena Uredba, po kojoj će poslodavci, pri zapošljavanju novih radnika, biti velikim delom osloboćeni poreza i doprinosa.

"Poslodavci koji zaposle nove ljude, koji do sada nisu radili, biće oslobođeni od poreza na zarade i doprinose od preko 50, a u nekim slučajevima i više od 60 odsto", najavio je Ćirić, dodajući da bi na taj način poslodavci bili stimulisani da počnu da zapošljavaju ljude.

"Reč je o meri koja direktno pogađa jedan od akutnih i gorućih problema domaće privrede i ekonomije, a to je velika stopa nezaposlenosti i kojom se omogućuje zapošljavanje novih ljudi i pomaže ljudima koji traže posao ili rade 'na crno'", izjavio je Ćirić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar očekuje da će na današnjoj sednici Vlade Srbije, a najkasnije do sledećeg četvrtka, na dnevnom redu naći ova atraktivna mera koja će pomoći u zapošljavanju. 

Ćirić je najavio da će ta mera važiti na period od 12 meseci, isključivo za privatni sektor, odnosno, za privatne poslodavce i privatne preduzetnike.

Uvod u promenu sistema poreza i dorpinosa 

"Ukoliko bi se ova mera pokazala uspešnom ona bi bila uvod u promenu sistema u smislu poreza i doprinosa koji se plaćaju na zarade", najavio je Ćirić. 

Ćirić napominje da će Uredba podrazumevati i kontrolni mehanizam i vodiće se računa o tome da svaka firma koja prijavi novozaposlene dobije ovu vrstu subvencija.

"Ako ste, primera radi, u februaru i martu imali 100 zaposlenih u određenom preduzeću, a potom zaposlili pet, narednih 12 meseci moraćete da imate tačno 105 zaposlenih", objasnio je Ćirić.

Ministar je najavio da će to kontrolisati Nacionalna služba i Poreska uprava i određene inspekcije.

Predviđeni su penali ako dođe do promene tog broja, odnosno, plaćanje svih poreza i doprinosa, od čijeg plaćanja je poslodavac bio oslobođen.

Ukoliko se kazna ne plati na vreme počeće se i sa računanjem zatezne kamate.

Govoreći o meri za registar diskvalifikovanih lica, ministar je rekao da je cilj da se onima koji su bili do sada, pogotovo direktori i vlasnici, učestvovali u malverzacijama i zloupotrebili službeni položaj zabrani da se više bave upravljanjem preduzeća.

"Jedna od mera o kojoj se razgovara u Vladi i sa Narodnom bankom je i mera za reprogram obaveza privredi", istakao je Ćirić, dodajući da se nastoji da u delovima Srbije u kojima postoje visoke stope nezaposlenosti podstaknu investicije i njihov privredni razvoj.

Upitan o 11 novih opština koje će moći da računaju na status grada od posebnog značaja, Ćirić je odgovorio da je ideja je da se "ciljaju" gradovi i opštine koji imaju visoke stope nezaposlenosti, a koji su nekada bili veliki industrijski centri ili imaju potencijal da to budu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 06. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије