Cena hleba zavisi od mera Vlade

Izvor: B92, 01.Apr.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena hleba zavisi od mera Vlade

Beograd -- Od vladinih mera za stabilizaciju tržišta zavisiće da li će, kada i za koliko poskupeti hleb u Srbiji, izjavio predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

U međuvremenu, Vlada je odobrila bescarinski uvoz 100.000 tona pšenice.

On je objasnio da pekari čekaju da vide hođe li Vlada produžiti Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu najprodavanijeg hleba "Sava", od brašna tipa 500, koja je danas prestala da važi.

Takođe kaže i da pekari podržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku Vlade Srbije da odobri bescarinski uvoz 100.000 tona pšenice i mesečni izvoz od 11.000 tona brašna iz Srbije do 15. juna, dok traje mera zabrane izvoza pšenice i brašna iz Srbije.

"Te dve mere su podsticajne, ali Unija pekara Srbije čeka Uredbu Vlade o hlebu, koja predviđa ograničenje marži, a koja danas treba da se donese, pa ćemo tek tada znati da li, kada i za koliko će se cena hleba u Srbiji menjati", kazao je Pralica.

Podsetimo, Pekari u Srbiji traže da se cena vekne hleba od brašna tipa 500 sa 55 dinara poveća na 70 dinara.

S druge strane, prema računici Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda, vekna hleba od brašna tipa 500 treba u maloprodaji da bude 35,2, dok prema procenama Vlade maksimalna cena hleba u Srbiji može da bude do 55 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanković: Stabilizacija cene pšenice, brašna i hleba

Izvor: Blic, 01.Apr.2011

Vladina odluka o odobravanju bescarinskog uvoza 100.000 pšenice u Srbiju doprineće padu cene pšenice na domaćem tržištu, kao i stabilizaciji cene brašna, hleba i peciva, izjavio je danas Tanjugu saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković. ..Ta mera...

Nastavak na Blic...

Pekari čekaju odluke Vlade

Izvor: Beta, 01.Apr.2011

BEOGRAD, 1. aprila 2011. (Beta) - Pekari u Srbiji za nekoliko dana znaće da li će i kada menjati cenu hleba, što će zavisiti od mera koje će Vlada Srbije preduzeti da stabilizuje tržište, izjavio je u petak predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica...On je agenciji Beta kazao da pekari čekaju...

Nastavak na Beta...

Bugarin: Uvoz pšenice zbog stabilizacije tržišta

Izvor: EMportal, 01.Apr.2011

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin ocenio je danas da mera Vlade Srbije da se odobri uvoz 100.000 hiljada tona pšenice ima za cilj stabilizaciju tržišta i smanjivanje cene hleba koja ne bi trebalo da bude viša od 50 dinara.

Nastavak na EMportal...

I uvoz i izvoz stabilizuju tržište

Izvor: Istinomer.rs, 02.Apr.2011, 10:17

"Od danas pšenica neće moći da bude izvožena, brašno takođe. Ta mera bi trebalo da pomogne da se stabilizuje tržište." Da bi stabilizovala tržište i rešila problem oko poskupljenja hleba Vlada Srbije je sredinom marta zabranila izvoz pšenice...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.