Stanković: Stabilizacija cene pšenice, brašna i hleba

Izvor: Blic, 01.Apr.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Stabilizacija cene pšenice, brašna i hleba

Vladina odluka o odobravanju bescarinskog uvoza 100.000 pšenice u Srbiju doprineće padu cene pšenice na domaćem tržištu, kao i stabilizaciji cene brašna, hleba i peciva, izjavio je danas Tanjugu saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Ta mera jedan od je napora Vlade Srbije u cilju stabilizacije situacije na domaćem tržištu pšenice, odnosno hlebnog žita, jer se "vodi bitka oko cene hleba kao jednog od najvažnijih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnovnih artikala u ishrani stanovištva", rekao je Stanković.

On je naglasio da će to će doprineti stabilizaciji cene brašna, hleba i peciva u Srbiji, dodajući da je brašno uvek "učestvovalo u kalkulaciji cene hleba između 48 i 52 procenta".

Prema njegovim rečima, ta uvozna kvota uticaće na pad cene pšenice, odnosno na njenu stabilizaciju u fazi žetve na 20-ak dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Stanković je dodao da je sredinom ove nedelje cena pšenice u Srbiji iznosila 29 dinara, a u Budimpešti oko 31 dinar, sa PDV-om.

On je ukazao da je cena hlebnog žita i na svetskom tržištu počela da pada, i to zbog nešto povećane ponude u snabdevanju iz zemalja južne hemisfere, pre svega Australije i Argentine i smanjene tražnje iz zemalja Crnomorskog regiona, posebno Rusije.

Kada je reč o odobravanju izvoza ukupno 33.000 tone brašna u naredna tri meseca, Stanković je istakao da je to dobra mera, jer određena kvota "odgovara realnosti" u plasmanu na strana tržišta, posebno u bivše jugoslovenske republike - Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

On je objasnio da je takva mera važna kako ne bismo izgubili te kupce, odnosno ih zadržali u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, sledeća mera trebalo bi da bude usmerena na motivisanje poljoprivrednih proizvođača u Srbiji da u narednoj jesenjoj setvi zaseju značajnije površine pod pšenicom, kako ne bi ponovo došlo do slične situacije u predstojećim godinama.

Stanković je zaključio da treba podržati sve najavljene vladine mere usmerene na stabilizaciju prilika u domaćoj poljoprivredi, a time i na i trzištu prehrambenih proizvoda, ukazujući da u tom sektoru postoji "mnogo poremećaja i strukturalnih problema", koji su delom uticali i na rast cena hrane.

Povezane vesti: Vekna hleba poskupljuje na 70 dinara Mlinari dižu cenu brašna 10 odsto Milosavljević: Još nema razloga za poskupljenje hleba Brašno skuplje za 20 odsto, cena hleba za sada ostaje ista

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.