CKB zloupotrebila podatke?

Izvor: B92, 24.Apr.2014, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CKB zloupotrebila podatke?

Podgorica -- Crnogorska komercijalna banka žiro-račune klijenata napravila od njihovih matičnih brojeva, prenose regionalni mediji.

Crnogorska agencija za zaštitu ličnih podataka upozorila je kako najveća banka u toj državi, Komercijalna banka, krši Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Brojevi žiro-računa fizičkih lica u toj banci sačinjeni su od matičnih brojeva klijenta, čime su, smatra Agencija, stavljeni na uvid javnosti, a samim tim i podložni zloupotrebi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Lične podatke crnogorskih građana od 2010. štiti poseban zakon i Agencija. Međutim, zloupotreba je bilo, posebno u bankarskom poslovanju prilikom uzimanja kredita, pišu mediji.

Najnoviju reakciju Agencije izazvali su žiro računi Crnogorske komercijalne banke (CKB), kako se pokazalo, sačinjeni od matičnih brojeva klijenata.

Brojeve CKB žiro-računa čini oznaka banke, zatim kompletni matični broj klijenta i dva broja različita za svakog pojedinca. Uvid u broj računa radi bilo kog plaćanja, omogućava i uvid u osnovni identifikacioni broj osobe.

"Uprkos svemu, u CKB-u tvrde da ne krše zakon i da je posljednja poseta predstavnika AZLP to i dokazala“, piše Al Jazeera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.