CG: Strana ulaganja 215 mil. evra

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Strana ulaganja 215 mil. evra

Podgorica -- Strane direktne investicije u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine su, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), iznosile 215,2 miliona evra.

To je 6,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je vrednost razlike između priliva i odliva stranih direktih investicija u tom periodu iznosila 129,5 miliona evra ili 2,2 odsto manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

U strukturi priliva smanjeno je učešće ulaganja u nekretnine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok su povećane investicije na osnovu interkompanijskog duga, kao i u domaće banke i preduzeća.

Najveće učešće u strukturi priliva imaju ulaganja stranog kapitala u crnogorska preduzeća i banke, 45 odsto. U nekretnine je uloženo 37,6 odsto, u formi interkompanijskog duga realizovano je 35,2 miliona evra, dok se 2,2 miliona odnosilo na povlačenje investiranog kapitala u inostranstvo.

Na osnovu stranih direktnih investicija u prvom kvartalu se odlilo 85,7 miliona evra, 24 odsto više nego u uporednom periodu.

Najveći deo tog iznosa, čak 71,8 odsto, odnosilo se na nekretnine. Na investiranje crnogorskih kompanija u inostranstvu odnosilo se 15,3 miliona evra, a 3,7 miliona evra na povlačenje udela stranog kapitala u domaćim bankama i preduzećima.

Od ukupnog odliva, 5,2 miliona evra odnosilo na interkompanijski dug i povlačenje udela kapitala u drugom domaćem preduzeću.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dug za struju 11 miliona dinara

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 10:37

Dugovanja Beograđana za neisplaćene račune za struju porasla su za čak 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Redovne platiše su penzioneri dok račune za struju obično „zaboravljaju" da plate imućniji Beograđani koji imaju mogućnost da iz jednog puta isplate stotine hiljada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.